Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Samaritaanse donor schrijft boek over ervaringen

Door Jeroen van Setten 

Op 4 juni 2010 verschijnt het boek 'Mijn nier voor een nieuw leven' van Riet Brusselaars (44) uit Steenbergen, over haar ervaringen als Samaritaanse nierdonor.

Brusselaars is blind en heeft tal van gezondheidsproblemen. Toch besluit ze drie jaar geleden dat ze wel een nier kan missen.

Het is 1 juni 2007 en Brusselaars luistert naar de Grote Donorshow van BNN. Het valt haar op dat de meeste donoren hun nier aan familie of 'na overlijden' beschikbaar stellen.

Gek vindt ze dat. Waarom niet meteen, nu, anoniem? Zij besluit dat te doen, een Samaritaanse donatie. In het boek vertelt zij wat er vanaf dat moment in haar leven gebeurt. Met flashbacks brengt ze haar jeugd tot leven.

'Mijn nier voor een nieuw leven' (192 pagina's) is een uitgave van uitgeverij Inmerc. Het boek gaat € 16,95 kosten. ISBN: 9789066116801

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-06-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  06-06-2010 18:47

  Het Erasmus MC heeft voorlichtingsmateriaal over levende donatie op zijn website staan: http://www.erasmusmc.nl/inwendige_geneeskunde/niertransplantatie/patientenzorg/1598675

  Mensen die informatie willen over donatie aan een onbekende kunnen ook contact opnemen met mevrouw Willy Zuidema, e-mail w.zuidema@erasmusmc.nl, telefoonnummer 010-7030125.

 • rob miltenburg, portugal
  04-06-2010 00:18

  Is er, buiten dit boek, meer te lezen over donatie bij leven aan een onbekende? Ik speel al een tijd met dit idee, maar spelen zonder weten schiet niet op ....
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier