Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Diagnostiek nieraandoeningen braakliggend terrein in Kenia

Door Pauline Diemel

Klik voor een vergroting

Kindernefroloog Ans van Wijk in overleg

Kindernefroloog Ans van Wijk en kinderuroloog Eric van der Horst van het VU Medisch Centrum in Amsterdam bezochten in het kader van het project Doctor2Doctor, het Moi Referral and Teaching Hospital in Eldoret Kenia. Voor beiden een bijzondere ervaring en wat hen betreft zal de samenwerking zich niet tot dit ene bezoek beperken.

Voor Ans van Wijk was het de tweede keer dat zij het ziekenhuis bezocht. 'In juli vorig jaar ben ik voor het eerst in Kenia geweest. Het doel van dat eerste bezoek was om de problematiek rond nier- en urinewegaandoeningen in kaart te brengen.' In de week van 23 tot 31 januari ging Van Wijk niet alleen met Eric van der Horst naar Kenia, maar ook met radioloog Jonathan Verbeke, kinderpatholoog Paul van de Valk en nefroloog Piet Ter Wee. Een aantal zaken viel direct op. Volgens Van der Horst zijn de omstandigheden waaronder de Kenianen moeten werken uiterst primitief.

Klik voor een vergroting

Primitieve omstandigheden voor een
academisch ziekenhuis

'Het gaat om een academisch ziekenhuis met een verwijsfunctie, waarbij je zou verwachten dat er toch het nodige aan apparatuur aanwezig is. Dat viel dus flink tegen.' Van Wijk vond de ernst van de aandoeningen opvallend. 'De patiënten hebben eigenlijk maar twee mogelijkheden: of je wordt toch uit jezelf beter, of je nieren zijn zodanig slecht dat je moet dialyseren. Dat laatste is in Kenia zeer moeizaam, zodat je er uiteindelijk toch dood aan gaat. In Kenia gaat men uit van het probleem van de dag, dat moet opgelost worden. Het proces van de voorfase, de diagnostiek en eventueel te treffen maatregelen, is nog een braakliggend terrein.'

Scheiding
De benadering van kinderen zou volgens Van der Horst flink kunnen verbeteren. 'In Kenia bestaat geen duidelijke scheiding tussen jonge en volwassen patiënten. Sterker nog, er wordt helemaal geen rekening mee gehouden dat het kinderen zijn. Je moet je voorstellen dat kinderen soms al om acht uur 's ochtends nuchter en alleen op een houten bankje zitten te wachten, en dat de operatie pas om drie uur 's middags plaatsvindt. En niemand die de kinderen daarbij begeleidt.' Van der Horst heeft samen met een kinderuroloog van het Moi ziekenhuis drie dagen geopereerd. 'Het ging veelal om forse afwijkingen. Zo was er een jongen van twaalf die constant nat was. Hij was geboren met een open blaas, die weliswaar gesloten werd na geboorte. Maar omdat zijn sluitspier onvoldoende werkte heb ik bij hem een continent stoma gemaakt. Je bent echt teruggeworpen op de naald en draad, maar met wat praktische tips heb ik de Kenianen verder kunnen helpen.' Samenwerking is een ander punt dat volgens Van Wijk zou kunnen verbeteren. 'Iedereen gaat uit van zijn eigen expertise, er zijn geen samenwerkingsverbanden. Dat vraagt om een heel andere manier van werken en dat is iets wat je niet in een week verandert.'

Klik voor een vergroting

Eric van der Horst opereert samen met
een kinderuroloog van het
Moi ziekenhuis

Basis
Van Wijk heeft tijdens haar bezoek aan Kenia veel lesgegeven. Ondanks de primitieve omstandigheden viel het niveau van de Keniaanse studenten haar in positieve zin op. 'De basis is prima, maar de meeste studenten volgen hun specialisatie in het buitenland omdat er in Kenia geen mogelijkheden zijn. En zij blijven daar meestal hangen omdat er meer geld te verdienen valt.'

Wat Van Wijk en Van der Horst betreft komt er een vervolg. Van Wijk: 'Misschien dat we nog een keer naar Kenia gaan, bijvoorbeeld met een anesthesioloog en een patholoog of dat een Keniaanse afvaardiging hier naar toe komt.' Van der Horst heeft nu goed contact met zijn Keniaanse collega. 'Hij kan bij mij terecht met vragen en ik stuur hem de nodige literatuur toe. Wat dat betreft is internet echt een uitkomst.'

Doctor2Doctor is een samenwerkingsverband tussen VUmc, de KLM en de kinderafdeling van het Moi Referral and Teaching Hospital in Eldoret, Kenia.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-03-2010
Bron: VUmc / Tracer nummer 4, 25 februari 2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Marieke, Bodegraven
    04-04-2011 17:25

    Wat een top-initiatief! Twee topartsen die daar dan ook weer staan naast alles wat ze al in Nederland voor patiënten betekenen. Onze complimenten!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier