Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fluorescerende visjes helpen bij genetisch nieronderzoek

Door Merel Dercksen 

De wetenschappers die de schakelaars hebben gevonden die een gen dat nierkanker bij kinderen kan veroorzaken, aan of uit kunnen zetten, hebben al doende een handig hulpmiddel voor nieronderzoek gecreëerd. Uit hun laboratoriumwerk kwam een genetisch gemanipuleerd zebravisje, waarin de zich ontwikkelende nieren makkelijk bestudeerd kunnen worden.

De onderzoekers hebben bij hun proefvisjes de stukjes genoom die in staat blijken het Wilms-Tumorgen aan en uit te zetten, gekoppeld aan een ander gen. Dit is het gen dat codeert voor het 'groenfluorescerende eiwit'. Bij deze genetisch gemanipuleerde zebravisjes lichten de nieren in de embryonale fase heldergroen op. Hierdoor zijn de nieren tijdens hun ontwikkeling duidelijk te zien.

De onderzoekers van het Leibniz-Institut für Altersforschung, samen met collega's van de universiteit Freiburg, gebruiken deze visjes nu om de functie van andere genen die betrokken zijn bij de nierontwikkeling, te onderzoeken. Zo hebben ze al kunnen aantonen, dat een gestoorde functie van de genen Fat1 en Scribble leidt tot de vorming van cysten in de nieren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-08-2009
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier