Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Wonderkinderen spelen de sterren van de hemel

Door Merel Dercksen 

NierNieuws Special door Merel Dercksen

De Nierstichting organiseerde op 21 september van dit jaar voor de tweede keer een benefietconcert onder de naam ‘Wonderkinderen aan ’t IJ’. In het Muziekgebouw aan 't IJ traden jonge muzikale talenten op, om geld op te halen voor kinderen met een nierziekte. NierNieuws sprak met Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting, en eventmanager Joan Vogelland over dit concert en de betekenis ervan voor de Nierstichting. 

In samenwerking met muziektijdschrift Encore!Magazine interviewden we enkele van de ‘wonderkinderen’ die tijdens het concert optraden. In het kerstnummer van dit tijdschrift kunt u die uitgebreide interviews lezen.

Paul Beerkens: De Nierstichting is het derde gezondheidsfonds van Nederland en het haalt elk jaar heel veel geld op, maar er is ook veel geld nodig voor onderzoek en voorlichting. Er is veel concurrentie tussen goede doelen dus wat dat betreft moet je gewoon aan marketing doen. We zoeken daarom naar nieuwe vormen van fondsenwerving. Traditionele vormen om geld binnen te halen zijn de jaarlijkse collecte, mailings, locale activiteiten en erfenissen. Die traditionele manieren blijven wel bestaan, maar je ziet ook op bepaalde momenten, als mensen minder te besteden hebben, dat dat wat minder oplevert.
Een van de nieuwe manieren is een evenement als ‘Wonderkinderen aan het IJ’. Dit past bij onze wens om nieuwe vormen van fondsenwerving te vinden die een zekere consistentie hebben. Die niet eenmalig zijn, maar die je kunt voortzetten. Die je tot een traditie kunt opbouwen.

Joan Vogelland: Geen enkel evenement wat we organiseren is hetzelfde. Dit heeft toevallig met muziek te maken, maar we organiseren ook bijvoorbeeld een autorally. Vaak word je getriggerd door iets en word je op weg gezet zonder dat je alles van tevoren bedenkt. Rondom een bepaald idee ontwikkelt zich dan een evenement. In dit geval ontwikkelde zich dat rond muziek, omdat de zaal aan ons beschikbaar werd gesteld. De voormalige directeur van het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Jan Wolff, is zelf nierpatiënt. Hij bood ons de zaal aan om daar een keer iets te doen. Naar aanleiding daarvan zijn we gaan nadenken over een evenement en is het datgene geworden zoals het er nu uitziet.

PB: Voor ons is belangrijk, dat dit concert heel sterk te maken heeft met wat je kunt bereiken in het leven als je talenten hebt. Hetzelfde doorzettingsvermogen dat de wonderkinderen tonen, hebben nierpatiënten ook vaak nodig. Dat is de belangrijkste link tussen de artiesten en de nierpatiëntjes voor wie de opbrengst uiteindelijk bedoeld is.

Bekendheid genereren
PB: Ook al werken het Muziekgebouw aan ’t IJ en de artiesten belangeloos mee aan het concert, dit soort evenementen kost toch geld. Je moet dingen aankleden, je moet publiciteit maken. Dat is op dit moment, nu de economie niet meezit, wel lastig. Maar we willen niet dat dit niet door zou kunnen gaan. Daarom zijn we steeds hard op zoek naar nieuwe sponsors om grote activiteiten te kunnen organiseren. Dat vraagt een meer commerciële instelling, meer marktgericht denken. Náást onze traditionele werkwijze dus.

Ik denk dat de Nierstichting bij het grote publiek ook bekender wordt door dit soort evenementen. Er zit veel publiciteit aan: er is een grote postercampagne in de Randstad geweest voorafgaand aan het concert, we hebben veel publiciteit in de kranten gehad. Dat is nodig om mensen naar het concert te krijgen, en tegelijkertijd vestig je daarmee weer aandacht op nierziekten en op het werk van de Nierstichting. Dus dat heeft altijd goede bijeffecten. En dit soort benefietacties spreekt de media ook meer aan dan een collecte. Als je goede concerten geeft, willen de media daar ook graag over schrijven. Maar dat staat los van wie het organiseert. Je moet dus gewoon zorgen, ook als goed doel, dat je een goed concert levert. Dat je de mensen iets bíedt.

Lees verder op de volgende pagina >>

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-12-2008 | Nog geen reacties
RNA-sequencing om niermodel te analyseren

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen. In een recent artikel gaan Amerikaanse onderzoekers in op het belang van 'Single-Cell RNA sequencing' (scRNA-seq) voor het werken met deze organoïden.

Ongeveer vijf jaar geleden slaagden onderzoekers er voor het eerst in om nier-organoïden te kweken uit pluripotente stamcellen, dat zijn cellen die kunnen uitgroeien tot (bijna) elk ander type cel. Pluripotente stamcellen kunnen tegenwoordig worden verkregen door 'gewone' cellen, bijvoorbeeld uit bloed, te 'herprogrammeren'. De ontdekkers van dit proces kregen hiervoor in 2012 de Nobelprijs voor Geneeskunde. De nier-organoïden die op deze manier worden gemaakt zijn nog niet compleet, maar de belangrijkste celtypes zitten er al wel in.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier