Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnieuw Duits transplantatieschandaal

Door Jeroen van Setten 

In het Academisch Ziekenhuis in Leipzig blijkt gemanipuleerd te zijn met de wachtlijst voor orgaantransplantatie. Patiënten die wachtten op een lever werden zieker gemaakt dan ze waren, door het te doen voorkomen of ze dialyseerden. Dialyseren zorgt voor een hogere plaats op de wachtlijst voor een lever. De directeur van het transplantatiecentrum in Leipzig en twee zogenaamde hoofdartsen zijn met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld.

Van de 54 dialyserende patiënten die in 2010 en 2011 door het Leipziger ziekenhuis werden aangemeld bij Eurotransplant om een lever te ontvangen, blijken er 37 nooit te hebben gedialyseerd. In 2012 betrof dit 10 gevallen. Eerder kwamen in andere Duitse ziekenhuizen al manipulaties met orgaanwachtlijsten aan het licht.

Sinds september 2012 doet een speciale gezamenlijke commissie van de Federale Kamer van Artsen, de Duitse Ziekenhuisorganisatie en de Vereniging van Ziektekostenverzekeraars onderzoek naar onregelmatigheden in de transplantatiecentra in Duitsland. In het kader van dat onderzoek kwamen de manipulaties in Leipzig aan het licht.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-01-2013
Bron: Diverse | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier