Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

Door Jeroen van Setten 

Met hulp van orgaandonatie-activiste Annet Wood heeft de moeder van een in 2011 verongelukt meisje aangifte gedaan wegens orgaandiefstal in het Medisch Centrum Alkmaar. De aangifte bij de politie in Hoorn richt zich niet expliciet tegen het ziekenhuis of de Nederlandse Transplantatie Stichting, maar beide organisaties voelen zich aangesproken en beraden zich op een reactie .

De moeder, Tinne Kroone, die net zoals Wood afkomstig is uit Berkhout, legde ook een klacht neer bij het Medisch Tuchtcollege. Volgens de aangifte zou de uitname alleen de nieren betreffen maar zijn ook de milt en 'arteriële en veneuze aderen’ uit het stoffelijk overschot uitgenomen. Onduidelijke is of met de genoemde vaten niet de vaten worden bedoeld die de nieren van bloed moeten voorzien na de transplantatie.

Het meisje Sophie Kroone (18) reed op 26 februari 2011 met haar scooter in Berkhout tegen een vrachtwagen. Ze werd gedurende veertig minuten op straat gereanimeerd en vervolgens vervoerd naar het Medisch Centrum Alkmaar. Daar zou volgens de moeder enorm op donatie van diverse organen zijn aangedrongen. De familie gaf uiteindelijk alleen toestemming voor uitname van de nieren.

Er is nu aangifte gedaan tegen de transplantatie-arts en -coördinator en 'er is geclaimd dat als uit het onderzoek blijkt dat anderen ook een misser hebben gemaakt, ook zij aangeklaagd worden', zegt Wood op de site van de Gooi en Eemlander.

Update: De politie in Hoorn heeft de aangifte niet in ontvangst genomen maar als melding genoteerd. Het ziekenhuis laat weten dat mevrouw Kroone eerder contact over deze zaak heeft afgehouden en dat de uitname, zoals gebruikelijk, door een uitnameteam van een academisch ziekenhuis is verricht. Bron: Noordhollands Dagblad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-12-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Geert, Emmen
  12-12-2016 08:22

  Annet Wood is naar mijn mening, niet per definitie anti-orgaandonatie of het moet (en mag) al zo zijn, in persoonlijke zin. Zij strijdt voor volledige en juiste informatie omtrent dit onderwerp. De RCC heeft haar in sept. van dit jaar gelijk gegeven en ministerie van VWS is daartegen in beroep gegaan. Die zaak heeft eind nov. gespeeld en wederom is zij in gelijk gesteld en het beroep verworpen. Dat betekent in concreto dat het ministerie, middels website 'orgaandonatie.nu' de informatie moet aanpassen op juistheid en volledigheid opdat een ieder bewust(er) tot inzicht en keuze kan komen.
  Dit heeft alles vandoen met bewustwording (mn omtrent het begrip 'hersendood') en niet zozeer mbt wel of niet 'anti'. Ik acht het van den zotte dat zij dit moe(s)t doen ipv de overheid zélf

 • Derkje, Spanbroek
  11-12-2016 16:38

  Moet in het artikel niet staan:
  ANTI-orgaandonatie-activiste?

 • Geert, Emmen
  11-12-2016 08:31

  Dit lijkt mij niet incidenteel.
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier