Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ministerie moet informatie op orgaandonatiesite aanpassen

Door Redactie NierNieuws 

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet de informatie op de site orgaandonatie.nu wel degelijk aanpassen. Het ministerie verloor gisteren het hoger beroep tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie in deze zaak. Volgens klaagster Annet Wood is de informatie over het begrip hersendood op de site onvolledig en onjuist.

Het ministerie ging er vanuit dat orgaandonatie.nu als portal dient en dus niet alle gedetailleerde informatie over onder meer hersendood zou hoeven te bevatten. Schippers stelde dat de volledige informatie beschikbaar is op de site van de Nederlandse Transplantatiestichting en dat daarmee aan alle eisen van zorgvuldigheid zou zijn voldaan. Het College van Beroep is het daar dus niet mee eens.

'We zullen de uitspraak van het college volgen en zorgen dat de informatie over overlijden, hartdood en hersendood, die nu nog via een link naar de Nederlandse Transplantatiestichting wordt ontsloten, op de site orgaandonatie.nu zelf beschikbaar komt’, e-mailde de woordvoerder van Schippers aan het Noord-Hollands Dagblad.

Activiste en kunstenares Annet Wood moet het volgens het dagblad allemaal nog verwerken. 'Dit betekent heel veel voor me, maar ik kan het allemaal nog niet bevatten.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-11-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Geert Snip, Emmen
    10-11-2016 08:38

    Het is fijn te lezen dat NierNieuws hier aandacht aan besteedt. De uitspraak van het CvB v/d RCC is duidelijk en in klare taal. Niet zomaar iets wanneer men zich verdiept in orgaandonatie. Ik zou het toejuichen wanneer meer media aandacht schenkt aan deze uitspraak van 08-11-j.l..
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier