Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Knoflookcapsules verlagen zeer hoge bloeddruk

Door Merel Dercksen 

PatiŽnten die in een huisartsenpraktijk worden behandeld voor hoge bloeddruk, maar bij wie de medicijnen onvoldoende effect hebben, hebben baat bij knoflookcapsules. Bij mensen met een licht verhoogde of normale bloeddruk, doen de knoflookcapsules niet merkbaar iets.

Van knoflook wordt gezegd dat het de bloeddruk kan verlagen. Vaak wordt de aandacht dan gericht op knoflookcapsules, omdat het op die manier eenvoudiger is een hoeveelheid binnen te krijgen die effect zou sorteren, en omdat daaraan niet het ongewenste bijeffect van de geur kleeft.

Australische onderzoekers van de afdeling huisartsgeneeskunde van de universiteit van Adelaide hebben een dubbelblind onderzoek gedaan naar het effect van capsules met knoflookextract op de bloeddruk van mensen met een behandelde, maar ongecontroleerde hoge bloeddruk. Ze gaven 50 patiŽnten, naast de reguliere medicatie, twaalf weken lang ofwel vier capsules per dag, of een placebo. De capsules bevatten 2,4 mg S-allylcysteÔne. De onderzoekers keken naar het effect hiervan op de bloeddruk, en ook naar of de patiŽnten de capsules verdroegen.

Na twaalf weken was de bovendruk bij patiŽnten die een knoflookextract hadden geslikt, gemiddeld 10 mmHg lager dan bij patiŽnten die een placebo hadden gekregen. Ook accepteerden de patiŽnten knoflook als medicijn goed en konden ze er goed tegen. De onderzoekers concluderen dan ook dat bij patiŽnten met een ondanks medicijnen ongecontroleerde hoge bloeddruk, knoflookextract beter werkt om de bloeddruk te laten dalen, dan een placebo.

De onderzoekers keken ook naar het effect van de capsules bij mensen bij wie de bovendruk aan het begin van het onderzoek al minder dan 140 mmHg was. Bij hen vonden ze geen verschil tussen knoflookextract en placebo.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 02-10-2010
Bron: Maturitas | Nog geen reacties
Internationale opening Wetenschapsdag en Benelux Kidney Meeting

11 oktober 2019 tussen 10.00 en 11.00 wordt een uniek uur. Dan vindt namelijk de gezamenlijke opening plaats van de Wetenschapsdag en de Benelux Kidney Meeting.

Waarom uniek? Omdat dit een bijeenkomst is die bedoeld is voor alle betrokkenen uit het nierveld: artsen, onderzoekers, patiënten, diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en iedereen die belangstelling heeft. Deze samenwerking is hier inmiddels normaal, maar in het grootste deel van de rest van de wereld zeker niet vanzelfsprekend.

Daarnaast heeft de opening een bilateraal tintje: België en Nederland werken hierin samen. Dat uit zich in twee sprekers: dr. Vianda Stel van Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk Kuypers van het UZ Leuven. Zij laten hun licht schijnen over de overeenkomsten én de verschillen tussen Nederland en België waar het gaat om dialyse en transplantatie. Waarom zijn de verhoudingen tussen beide nierfunctievervangende therapieën niet gelijk in deze twee landen en hoe zit het met de overleving? En hoe zit het met de (nabije) toekomst?

Mis de opening niet, of u nu naar de Wetenschapsdag gaat of naar de Benelux Kidney Meeting. Aanmelden kan nog - klik hier.

Benelux Kidney Meeting heeft nog ruimte voor abstracts »

Inmiddels traditiegetrouw houdt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) haar wetenschappelijke najaarsvergadering tegelijkertijd met de Wetenschapsdag: 11 oktober 2019 in Eindhoven. Deze samenwerking zorgt voor een unieke kruisbestuiving tussen alle betrokkenen in het nierveld. De editie van dit jaar is extra bijzonder: de NFN organiseert het congres samen met de Belgische zustervereniging BVN-SBN. Het is de derde keer dat de najaarsvergadering is omgedoopt tot BENELUX Kidney Meeting.

Lees meer »

Psychiatrische problemen belasten nierpatiŽnten »

Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychiatrische aandoeningen niet ongebruikelijk zijn bij volwassenen en kinderen met nierfalen. Als nierpatiënten met zo'n psychiatrische aandoening moeten worden opgenomen, dan gaat dat bovendien gepaard met een verhoogde kans op overlijden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze maand in het CJASN (Clinical Journal of American society of Nephrology) is gepubliceerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier