Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Vertrouwde kaliumbinder werkt niet en is mogelijk schadelijk'

Door Merel Dercksen 

Er is nooit enig bewijs geleverd dat de veel voorgeschreven kaliumbinder Resonium echt werkt. Het zou, door de hulpstof sorbitol, zelfs wel eens schadelijk kunnen zijn. Dat stellen wetenschappers van het Rochester General Hospital.

Resonium is een ionenwisselaar, de werkzame stof is natriumpolystyreensulfonaat. NierpatiŽnten met te hoge kaliumspiegels in hun bloed krijgen het vaak voorgeschreven. De idee erachter is, dat kalium uit de voeding in het maagdarmkanaal gebonden wordt door een uitwisseling met de natriumionen uit Resonium. Zo gebonden komt het in de ontlasting terecht en kan het niet opgenomen worden door het lichaam. Daarmee zouden de kaliumspiegels van de patiŽnt weer moeten dalen.

Maar, stellen Richard Sterns en zijn collega's, toen het middel in 1958 op de markt kwam, werden er nog geen eisen gesteld aan medicijnfabrikanten om met goed bewijs van de werkzaamheid en veiligheid van hun producten te komen. En sindsdien is er ook geen deugdelijk onderzoek naar gedaan. De onderzoekers hebben geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat Resonium de uitscheiding van kalium met de ontlasting bevordert. En ook niet dat de toegevoegde hulpstof sorbitol de effectiviteit als kaliumverlager bevordert.

Maar er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat sorbitol schadelijk is. Het zou bijvoorbeeld afsterven van de dikke darm kunnen veroorzaken. Volgens de onderzoekers zou eerst op alle andere mogelijke manieren geprobeerd moeten worden de kaliumspiegel omlaag te krijgen. Resonium als 'potentieel gevaarlijke therapie' zou niet routinematig, maar pas als laatste optie voorgeschreven moeten worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 15-03-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (9)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sander, Echt
  02-09-2018 19:08

  In Nederland geen sorbitol? Mispoes. Kijk maar eens op Movicolon.

 • Redactie , Utrecht
  17-05-2018 13:37

  @Joop. Zoals al eerder betoogd staat de titel niet voor niets tussen aanhalingstekens.

 • Joop, Amsterdam
  17-05-2018 13:00

  Onzin, Resonium werkt echt wel. Ook zit er geen sorbitol in, onzin artikel dus.

 • Erik, Eelde
  19-02-2013 09:29

  Volgens mij zit er in de preparaten die in Nederland worden gebruikt helemaal geen sorbitol. Dit stukje kan voor Nederland dus in de prullenbak.

  http://internisten-apps.nl/elektrolytstoornissen/index.php/Hyperkali%C3%ABmie

 • Harry, Garmerwolde
  27-03-2010 18:57

  Nu ik dit lees vraag ik me af hoe het eigenlijk staat met de werking van die andere kaliumbinder Sorbisterit, die gebruik ik en mijn Kaliumgehalte is volgens mij nog net zo als voordat ik het gebruikte, overigens begrijp ik niet dat dit medicijn niet wat smakelijker kan, het is erg goor.

 • Redactie
  17-03-2010 12:39

  @Joe De kop staat tussen aanhalingstekens, juist omdat ook de redactie de inhoud in twijfel trekt. We zijn overigens van mening dat de kop de lading van het artikel juist goed dekt.

 • Joe
  17-03-2010 12:22

  Dat er geen *wetenschappelijk* bewijs voor de werking van Resonium zou zijn wil nog niet zeggen dat het niet werkzaam zou zijn. De kop van het artikel is dan ook erg suggestief en rukt de inhoud van het artikel erg uit het verband.

 • sandra walker, scarisbrick Lancashire uk
  16-03-2010 19:38

  Alhoewel ik begrijp dat er een probleem kan zijn met de toevoeging van sorbitol aan resonium, denk ik wel dat het nodig is mee te delen dat na 15 jr hemo ik sporadisch resonium gebruik ter verlaging van een veel te hoog kalium en dat het toch echt werkt.

 • Amber
  16-03-2010 09:23

  Een wel zeer opmerkelijke benadering van de werkelijkheid. Ik heb het ook gebruikt en het was nogal eenvoudig af te lezen dat het werkte. En op die manier ken ik nog veel meer gevallen. Sterker, het werkt buitengewoon goed. Dat er geen 'bewijs' voor zou zijn is onzin. Vroeger nam men tenminste nog wel eens iets aan door het gewoon te proberen. Dat gebeurt niet meer en daarom blijven veel kansen liggen en blijven mensen zonder diagnose achter. Sinds 1958 zeer veelgebruikt. En dan zou het ruim 50 jaar lang onzin zijn? Dat noem ik onzin!
Internationale opening Wetenschapsdag en Benelux Kidney Meeting

11 oktober 2019 tussen 10.00 en 11.00 wordt een uniek uur. Dan vindt namelijk de gezamenlijke opening plaats van de Wetenschapsdag en de Benelux Kidney Meeting.

Waarom uniek? Omdat dit een bijeenkomst is die bedoeld is voor alle betrokkenen uit het nierveld: artsen, onderzoekers, patiënten, diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en iedereen die belangstelling heeft. Deze samenwerking is hier inmiddels normaal, maar in het grootste deel van de rest van de wereld zeker niet vanzelfsprekend.

Daarnaast heeft de opening een bilateraal tintje: België en Nederland werken hierin samen. Dat uit zich in twee sprekers: dr. Vianda Stel van Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk Kuypers van het UZ Leuven. Zij laten hun licht schijnen over de overeenkomsten én de verschillen tussen Nederland en België waar het gaat om dialyse en transplantatie. Waarom zijn de verhoudingen tussen beide nierfunctievervangende therapieën niet gelijk in deze twee landen en hoe zit het met de overleving? En hoe zit het met de (nabije) toekomst?

Mis de opening niet, of u nu naar de Wetenschapsdag gaat of naar de Benelux Kidney Meeting. Aanmelden kan nog - klik hier.

Benelux Kidney Meeting heeft nog ruimte voor abstracts »

Inmiddels traditiegetrouw houdt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) haar wetenschappelijke najaarsvergadering tegelijkertijd met de Wetenschapsdag: 11 oktober 2019 in Eindhoven. Deze samenwerking zorgt voor een unieke kruisbestuiving tussen alle betrokkenen in het nierveld. De editie van dit jaar is extra bijzonder: de NFN organiseert het congres samen met de Belgische zustervereniging BVN-SBN. Het is de derde keer dat de najaarsvergadering is omgedoopt tot BENELUX Kidney Meeting.

Lees meer »

Psychiatrische problemen belasten nierpatiŽnten »

Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychiatrische aandoeningen niet ongebruikelijk zijn bij volwassenen en kinderen met nierfalen. Als nierpatiënten met zo'n psychiatrische aandoening moeten worden opgenomen, dan gaat dat bovendien gepaard met een verhoogde kans op overlijden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze maand in het CJASN (Clinical Journal of American society of Nephrology) is gepubliceerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier