Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Oratie: Jaap Groothoff, Amsterdam

Wanneer: donderdag 27-09-2018

Ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar kindergeneeskunde, in het bijzonder kindernefrologie, houdt dr. Jaap Groothoff zijn oratie, getiteld 'Gevecht tegen het zuur'.

Nierziekten bij kinderen zijn zeldzaam, maar ingrijpend voor hen die het treft, vooral voor kinderen die moeten dialyseren of een niertransplantatie moeten ondergaan. Aan de hand van twee casussen zet Groothoff uiteen wat dialyse bij kinderen betekent, hoe groot die impact is en wat er de afgelopen 20 jaar in Nederland op dit gebied is bereikt.

Uniek Nederlands onderzoek naar de langetermijngevolgen van nierfalen bij kinderen heeft veel kennis opgeleverd, die afgelopen jaren is vertaald in een betere behandeling. Nederland is bijvoorbeeld enorm actief geworden in vroegtijdig transplanteren van kinderen, liefst voordat dialyse noodzakelijk is. Het aantal dialysepatiënten onder 18 jaar is daarmee meer dan gehalveerd sinds begin jaren 90, terwijl de instroom van kinderen met ernstig nierfalen gelijk is gebleven. Binnen Europa loopt Nederland hiermee voorop samen met Scandinavië. Er zijn veel initiatieven ontplooid om de psychosociale gevolgen van nierfalen bij kinderen te beperken. Nederland is bijzonder actief in nationale en internationale netwerkvorming voor onderzoek en patiëntenzorg en dit strekt tot voorbeeld voor anderen.

Nierziekten bij kinderen hebben een andere oorzaak dan die bij volwassenen. Er is veel Nederlands onderzoek gaande naar zeldzame kindernierziekten, zoals cystinose, nefrotisch syndroom, Hemolytisch Uremisch Syndroom en Hyperoxalurie. Aan de hand van een casus wordt getoond hoe die kindernierziekten ook volwassenen kunnen treffen en hoe de geneeskunde voor volwassenen baat kan hebben bij de bijzondere kennis hiervan binnen de kindernefrologie. Kennis van bloedzuiverende technieken maakt dat kindernefrologie ook andere specialismen tot dienst kan zijn.

Lees ook een mini-interview met Jaap Groothoff op de laatste pagina van het AMC magazine.

Oratie prof. dr. Jaap Groothoff: donderdag 27 september 2018, 16.00 uur

Locatie: Aula, Lutherse Kerk, Singel 411, Amsterdam

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-09-2018
Bron: Amsterdam UMC/AMC | Nog geen reacties
NN-TV: Tien jaar NierNieuws

NierNieuws bestaat dit jaar tien jaar. Reden voor een feestje dat we afgelopen vrijdag vierden met talloze belangstellenden voor de Wetenschapsdag in Corpus in Oegstgeest. Voortgevloeid uit een NierNieuws initiatief van ook alweer drie jaar geleden, inmiddels in samenwerking met de NFN, NVN, Nierstichting en de Willem Kolff Stichting. De redactie heeft in de loop van de jaren een flink aantal veranderingen ondergaan, maar het idee is hetzelfde gebleven: onafhankelijke informatie verstrekken aan professionals en patiŽnten over nieren en alles wat daarmee te maken heeft.

Model draagbare kunstnier in 3D gepresenteerd »

Vanmiddag is een model van de draagbare kunstnier gepresenteerd, zoals die er, naar de huidige stand van zaken, uit komt te zien. Dit gebeurde tijdens een jubileumsymposium van de Nierstichting Ė de organisatie bestaat 50 jaar. De Nierstichting kondigt aan dat de grootste technische hobbels nu overwonnen zijn.

Lees meer »

De ene maagbeschermer is de andere niet bij dialysepatiŽnten »

Protonpompremmers zijn medicijnen die gebruikt worden om een maagzweer of refluxklachten te behandelen. Ze behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat hemodialysepatiënten die protonpompremmers hebben geslikt, een hoger risico lopen op een heupfractuur. Protonpompremmers ('Proton Pump Inhibitors', of PPI’s) zijn medicijnen die de aanmaak van maagzuur tegengaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier