Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leidse onderzoekers winnen prijs met nieuw medicijn tegen BK-virus

Door Redactie NierNieuws 

Onder de naam Hybridize hebben onderzoekers van het Einthoven Laboratorium voor Vasculaire en Regeneratieve Geneeskunde de 19e editie van de Venture Challenge gewonnen. Hybridize heeft een nieuw medicijn ontwikkeld dat een getransplanteerde nier kan beschermen tegen virussen.

Patiënten krijgen na een (nier)transplantatie afweeronderdrukkende medicijnen, om te voorkomen dat het immuunsysteem de nier afstoot. Een groot nadeel daarvan is, dat het immuunsysteem ook geen weerstand meer biedt tegen indringers als virussen. Een berucht voorbeeld is het BK-virus: het overgrote deel van de mensen is ermee besmet, maar heeft daar geen last van. Tot het immuunsysteem platgelegd wordt. En dan levert dit virus ook nog risico's op voor de getransplanteerde nier.

Door de afweeronderdrukkende medicatie te verlagen kan het lichaam in staat worden gesteld het virus zelf te onderdrukken, maar dat levert weer een verhoogd risico op afstoting op. Het nieuwe medicijn dat Hybridize heeft ontwikkeld, kan de verspreiding van het BK-virus met 80% vertragen. Volgens de jury van de Venture Challenge sluit het Leidse medicijn goed aan op de medische behoefte in het vakgebied en kan het een grote bijdrage leveren aan de kostenreductie in de zorg.

De ontwikkeling van het medicijn is mede mogelijk gemaakt door de Opstartsubsidie van de Nierstichting en steun van Leiden Regenerative Medicine Platform. 'De volgende stap is dat we onze veelbelovende laboratoriumresultaten gaan vertalen naar de kliniek', vertelt professor Anton Jan van Zonneveld van het LUMC. 'We onderzoeken de mogelijkheden om op korte termijn onze Hybridize activiteiten onder te brengen in een nieuw spin-offbedrijf, om de benodigde investeringen te verwerven die nodig zijn voor klinische studies.'

sterren Gepubliceerd: maandag 09-07-2018
Bron: LUMC | Nog geen reacties
Wisselwerking over training tegen prikangst

Je zult maar last van angst voor naalden en injecties hebben en dan een paar keer per week moeten dialyseren. Voor veel patiënten een heel serieus probleem. Zo erg dat sommigen zelfs van dialyse af willen zien.

Hoe is dit voor verpleegkundigen? Het probleem heeft twee kanten. Het aanprikken is nodig om de dialysemachine op de bloedbaan van een patiënt aan te sluiten: dit kan stress bij patiënten veroorzaken. Daarbij kan hun angst voor naalden en pijn invloed hebben op de verpleegkundige, waardoor deze misprikt.

In de nieuwste Wisselwerking, het ledenblad van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), staat een artikel over een nieuw project in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat prikangst aanpakt. Jacqueline Oosthoek, medisch maatschappelijk werker in het LUMC, ontwikkelde twee modules om met prikangst om te gaan: een voor de verpleegkundigen en een voor de patiënten. Ze zet daarbij verschillende technieken in, zoals ontspanningsoefeningen, pijnbestrijding, mindfulness en technieken van de pijnpoli. Daarnaast werkt Jacqueline met vragenlijsten om goed in kaart te brengen welke problemen zoal bij prikangst (mee)spelen. De Nierstichting bood financiële ondersteuning bij de verdere uitwerking van haar aanpak (NierstichtingChallenge).

Lees meer »

Promotie: Betere voorspellingen bij cystenieren »

Er zijn goedkopere en eenvoudigere methoden om de ontwikkeling van nierfalen bij patiënten met cystenieren te voorspellen. Dat concludeert Lianne Messchendorp in haar proefschrift. Zij onderzocht deze methoden, om tijdige start van behandeling met nierfunctiesparende middelen te bevorderen en zo nierfalen te uit te stellen of te voorkomen. Autosomaal dominant polycysteuze nierziekte (ADPKD), ook wel cystenieren genoemd, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte.

Lees meer »

NN-TV: De Kolff Battle lange versie »

NierNieuws volgde het Radboudumc Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 20 minuten en geeft een uitgebreid beeld van alles wat erbij de Battle is komen kijken. Via deze link kunt u ook nog een korte video van 5 minuten bekijken met meer achtergrondinformatie over de wedstrijd.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier