Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leidse onderzoekers winnen prijs met nieuw medicijn tegen BK-virus

Door Redactie NierNieuws 

Onder de naam Hybridize hebben onderzoekers van het Einthoven Laboratorium voor Vasculaire en Regeneratieve Geneeskunde de 19e editie van de Venture Challenge gewonnen. Hybridize heeft een nieuw medicijn ontwikkeld dat een getransplanteerde nier kan beschermen tegen virussen.

Patiënten krijgen na een (nier)transplantatie afweeronderdrukkende medicijnen, om te voorkomen dat het immuunsysteem de nier afstoot. Een groot nadeel daarvan is, dat het immuunsysteem ook geen weerstand meer biedt tegen indringers als virussen. Een berucht voorbeeld is het BK-virus: het overgrote deel van de mensen is ermee besmet, maar heeft daar geen last van. Tot het immuunsysteem platgelegd wordt. En dan levert dit virus ook nog risico's op voor de getransplanteerde nier.

Door de afweeronderdrukkende medicatie te verlagen kan het lichaam in staat worden gesteld het virus zelf te onderdrukken, maar dat levert weer een verhoogd risico op afstoting op. Het nieuwe medicijn dat Hybridize heeft ontwikkeld, kan de verspreiding van het BK-virus met 80% vertragen. Volgens de jury van de Venture Challenge sluit het Leidse medicijn goed aan op de medische behoefte in het vakgebied en kan het een grote bijdrage leveren aan de kostenreductie in de zorg.

De ontwikkeling van het medicijn is mede mogelijk gemaakt door de Opstartsubsidie van de Nierstichting en steun van Leiden Regenerative Medicine Platform. 'De volgende stap is dat we onze veelbelovende laboratoriumresultaten gaan vertalen naar de kliniek', vertelt professor Anton Jan van Zonneveld van het LUMC. 'We onderzoeken de mogelijkheden om op korte termijn onze Hybridize activiteiten onder te brengen in een nieuw spin-offbedrijf, om de benodigde investeringen te verwerven die nodig zijn voor klinische studies.'

sterren Gepubliceerd: maandag 09-07-2018
Bron: LUMC | Nog geen reacties
Megaboete voor dood dialysepatiŽnten

Volgens persbureau Reuters heeft de Amerikaanse dialysegigant Davita een schikking getroffen met families van drie overleden dialysepatiënten. De families schikten voor 25,5 miljoen dollar. De oorspronkelijke eis was 383,5 miljoen. Volgens de aanklacht stierven de patiënten kort na dialysebehandelingen in de klinieken van het Amerikaanse bedrijf. Deze schikking voorkomt een hoger beroep.

DaVita werd ervan beschuldigd GranuFlo dialysevloeistof in haar klinieken te hebben gebruikt, ondanks waarschuwingen dat dit ernstig letsel of de dood tot gevolg zou kunnen hebben. Waarschijnlijk resulteerde dit in de dood van Irma Menchaca, Gary Gene Saldana en Deborah Hardin. Fresenius, dat GranuFlo produceerde is in 2011 gaan waarschuwen voor de soms dodelijke bijwerkingen de hemodialysevloeistof zoals hartritmestoornissen of fibrillaties in het hart tot aan plotselinge hartstilstand en overlijden. DaVita bleef het middel daarna nog gebruiken.

De families van de slachtoffers huurden advocatenkantoren in die stelden dat DaVita GranuFlo, gemaakt door de grootste dialyseaanbieder, Fresenius Medical Care niet had mogen gebruiken. Sommigen suggereren zelfs dat DaVita Inc. de behandeling in alle 2000 dialysecentra in de Verenigde Staten bleef toepassen ondanks onder meer een intern rapport van Fresenius waarin werd vastgesteld dat het gebruik van GranuFlo zou kunnen leiden tot een dramatische toename van hartstilstand tijdens het dialyseproces.

Plasmiddel verhoogt risico op huidkanker »

Mensen die langdurig hydrochloorthiazide slikken worden gevoeliger voor UV-straling en lopen daardoor een verhoogd risico op huidkanker, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hydrochloorthiazide is een diureticum, een plasmiddel. Uit Deens onderzoek blijkt nu dat vooral mensen met een lichte huid gevoeliger worden voor UV-straling als ze het jaren achtereen slikken. Daardoor neemt het risico op basaalcelcarcinoom, en vooral op plaveiselcelcarcinoom, toe.

Lees meer »

Oprecht medeleven »

Daar gaan we dan. Ik moet er eerst voor zorgen dat ik haar in de auto krijg. De overstap van de rolstoel naar de voorbank is al een onderneming op zich. Ze heeft bijna geen kracht meer in haar spieren en houdt de deur en het dak van de auto vast als steun- en leunpunt. ‘Ik vind het gewoon eng om je moeder zo te zien stunten. Op een dag gaat het mis en valt ze naast de auto’ had mijn man een keer gezegd toen ze met een plof op de voorstoel terechtkwam. En ook nu zie ik haar dat doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier