Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leidse onderzoekers winnen prijs met nieuw medicijn tegen BK-virus

Door Redactie NierNieuws 

Onder de naam Hybridize hebben onderzoekers van het Einthoven Laboratorium voor Vasculaire en Regeneratieve Geneeskunde de 19e editie van de Venture Challenge gewonnen. Hybridize heeft een nieuw medicijn ontwikkeld dat een getransplanteerde nier kan beschermen tegen virussen.

Patiënten krijgen na een (nier)transplantatie afweeronderdrukkende medicijnen, om te voorkomen dat het immuunsysteem de nier afstoot. Een groot nadeel daarvan is, dat het immuunsysteem ook geen weerstand meer biedt tegen indringers als virussen. Een berucht voorbeeld is het BK-virus: het overgrote deel van de mensen is ermee besmet, maar heeft daar geen last van. Tot het immuunsysteem platgelegd wordt. En dan levert dit virus ook nog risico's op voor de getransplanteerde nier.

Door de afweeronderdrukkende medicatie te verlagen kan het lichaam in staat worden gesteld het virus zelf te onderdrukken, maar dat levert weer een verhoogd risico op afstoting op. Het nieuwe medicijn dat Hybridize heeft ontwikkeld, kan de verspreiding van het BK-virus met 80% vertragen. Volgens de jury van de Venture Challenge sluit het Leidse medicijn goed aan op de medische behoefte in het vakgebied en kan het een grote bijdrage leveren aan de kostenreductie in de zorg.

De ontwikkeling van het medicijn is mede mogelijk gemaakt door de Opstartsubsidie van de Nierstichting en steun van Leiden Regenerative Medicine Platform. 'De volgende stap is dat we onze veelbelovende laboratoriumresultaten gaan vertalen naar de kliniek', vertelt professor Anton Jan van Zonneveld van het LUMC. 'We onderzoeken de mogelijkheden om op korte termijn onze Hybridize activiteiten onder te brengen in een nieuw spin-offbedrijf, om de benodigde investeringen te verwerven die nodig zijn voor klinische studies.'

sterren Gepubliceerd: maandag 09-07-2018
Bron: LUMC | Nog geen reacties
Amerikaanse wetenschappers maken podocyten uit gekweekte stamcellen

Onderzoekers van het Amerikaanse Wyss Institute hebben recent aangetoond dat hun methode om podocyten te produceren uit iPS-cellen, inderdaad podocyten oplevert die zich gedragen als 'echte', volgroeide podocyten in een nier. Dat betekent dat deze geproduceerde podocyten goed gebruikt kunnen worden in nefrologisch onderzoek.

De onderzoekers van het Wyss Institute, onderdeel van Harvard University, hadden enige tijd geleden al een manier gevonden om iPS-cellen door te ontwikkelen tot podocyten. Podocyten zijn voetvormige cellen die in de glomeruli in de nier regelen welke stoffen naar de voorurine gaan, en welke niet.

De iPS-cellen zijn 'induced pluripotent stem cells', 'gewone' cellen die zijn 'gereset' tot stamcellen. Deze stamcellen zijn eenvoudiger te verkrijgen dan 'echte' stamcellen, omdat die laatste maar op een paar plekken in het lichaam voorkomen, en dus lastiger te vinden zijn. Het onderzoeksteam maakte van deze iPS-cellen eerst nefron-progenitor-achtige cellen, die ze vervolgens blootstelden aan een mix van vijf soorten moleculen waarvan bekend was dat ze cruciaal zijn voor de ontwikkeling van podocyten. De procedure leek zo op het oog volwassen podocyten op te leveren, hoewel het ook de onderzoekers niet duidelijk was hoe het nou precies werkte.

Lees meer »

Gemaskeerde hypertensie niet gelijk verdeeld over de wereld »

Het lijkt er steeds meer op dat ambulante bloeddrukmeting een beter beeld van de bloeddruk van een patiënt geeft dan een meting bij de dokter. Maar de verschillen tussen beide methodes zijn wereldwijd niet hetzelfde, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is al langer bekend dat een bloeddrukmeting bij de dokter vaak niet je 'normale' bloeddruk als uitkomst heeft.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier