Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoogleraar transplantatiebiologie Els Goulmy geridderd

Door Jeroen van Setten 

Foto: LUMC

Prof.dr. Els A.J.M. Goulmy (1946) is bij haar afscheid als hoogleraar Transplantatiebiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum op 11 november 2011, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Goulmy werd in 1999 hoogleraar en geldt als internationaal leider op haar onderzoeksgebied. Ze heeft als hoogleraar transplantatiebiologie baanbrekend medisch wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van minor transplantatie-antigenen, relevant voor stamcel- en orgaantransplantatie en oncologie. In 2002 ontving ze de 'Nederlandse Nobelprijs', de Spinozapremie van de NWO.

Naast haar werkzaamheden als hoogleraar is Goulmy actief in de redactie van verschillende vooraanstaande tijdschriften en lid van een groot aantal adviesraden, waaronder van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het Lorentz Instituut en de Europese Research Council en is ze sinds 2004 voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Voor haar wetenschappelijke carrière ontving zij vele prestigieuze prijzen.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-11-2011 | Nog geen reacties
Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Het is algemeen bekend dat er een tekort is aan donornieren, en dat nierpatiënten daardoor niet altijd de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Om deze nood te lenigen, wordt wel geprobeerd het aantal beschikbare donornieren te vergroten, door donornieren die traditioneel niet worden gebruikt, toch te overwegen voor transplantatie.

Dat zijn bijvoorbeeld de nieren van mensen die overlijden als gevolg van een onverwachte circulatiestilstand, ofwel waarbij bloedsomloop en hart onverwacht tot stilstand komen. Het is in zo'n geval complexer om organen voor transplantatie te gebruiken, vanwege het onverwachte karakter van het overlijden. Handelingen die in andere gevallen voorbereid kunnen worden (zoals het verkrijgen van toestemming voor donatie of voorbereidingen voor het optimaal bewaren van donororganen), moeten nu onder tijdsdruk worden uitgevoerd. Vanwege deze complexiteit ziet men in sommige landen van uDCD ('Donation after uncontrolled Circulatory Death') af.

Lees meer »

Merendeel horeca zegt zout in de ban te doen »

Op jaarbasis eten Nederlanders per persoon een kilo te veel zout. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzocht onder haar leden of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen. Gezondheid is een belangrijk thema in de horeca en veel horecaondernemers zijn bezig met een gezonder aanbod voor hun gasten. Bewuster omgaan met zout is daarbij een belangrijk speerpunt.

Lees meer »

Overactivatie van de motor van het afweersysteem »

Door Anne Schijvens - Een interview met onderzoeker Marloes Michels uit het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis, Nijmegen, over haar onderzoek naar de motor van het complementsysteem (onderdeel van het aangeboren afweersysteem) bij patiënten met de zeldzame nierziekte C3 glomerulopathie. Haar onderzoek is in april 2018 gepubliceerd in het immunologische tijdschrift Frontiers in Immunology en is HIER te lezen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier