Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoogleraar transplantatiebiologie Els Goulmy geridderd

Door Jeroen van Setten 

Foto: LUMC

Prof.dr. Els A.J.M. Goulmy (1946) is bij haar afscheid als hoogleraar Transplantatiebiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum op 11 november 2011, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Goulmy werd in 1999 hoogleraar en geldt als internationaal leider op haar onderzoeksgebied. Ze heeft als hoogleraar transplantatiebiologie baanbrekend medisch wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van minor transplantatie-antigenen, relevant voor stamcel- en orgaantransplantatie en oncologie. In 2002 ontving ze de 'Nederlandse Nobelprijs', de Spinozapremie van de NWO.

Naast haar werkzaamheden als hoogleraar is Goulmy actief in de redactie van verschillende vooraanstaande tijdschriften en lid van een groot aantal adviesraden, waaronder van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het Lorentz Instituut en de Europese Research Council en is ze sinds 2004 voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Voor haar wetenschappelijke carrière ontving zij vele prestigieuze prijzen.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-11-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier