Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hoogleraar transplantatiebiologie Els Goulmy geridderd

Door Jeroen van Setten 

Foto: LUMC

Prof.dr. Els A.J.M. Goulmy (1946) is bij haar afscheid als hoogleraar Transplantatiebiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum op 11 november 2011, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Goulmy werd in 1999 hoogleraar en geldt als internationaal leider op haar onderzoeksgebied. Ze heeft als hoogleraar transplantatiebiologie baanbrekend medisch wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van minor transplantatie-antigenen, relevant voor stamcel- en orgaantransplantatie en oncologie. In 2002 ontving ze de 'Nederlandse Nobelprijs', de Spinozapremie van de NWO.

Naast haar werkzaamheden als hoogleraar is Goulmy actief in de redactie van verschillende vooraanstaande tijdschriften en lid van een groot aantal adviesraden, waaronder van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, het Lorentz Instituut en de Europese Research Council en is ze sinds 2004 voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Voor haar wetenschappelijke carrière ontving zij vele prestigieuze prijzen.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-11-2011 | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Beurs voor onderzoek naar dialyse bij ouderen »

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan dr. Marjolijn van Buren, prof. dr. Willem Jan Bos en dr. Simon Mooijaart van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Bos sprak zich al jaren geleden uit tegen dialyse na het tachtigste levensjaar.

Lees meer »

Nederlandse Nierdag »

De Nierpatiënten Vereniging Nederland organiseert opnieuw de Nederlandse Nierdag, in Lunteren. NierNieuws is ook aanwezig op deze dag. De Nierdag is een dag vol workshops en presentaties over onderwerpen als dieet, positieve gezondheid en omgaan met ziekte binnen het gezin. Daarnaast is er een informatiemarkt. Onderdeel van deze markt is een vakantieplein.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier