Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866
Bewegen verbetert conditie nierpatiŽnten

Lichaamsbeweging is goed, ook als je nierproblemen hebt. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Karolinska Instituut, een medische universiteit in Stockholm.

Patiënten met nierinsufficiëntie verliezen doorgaans een groot stuk van hun conditie als gevolg van bloedarmoede en spierzwakte, die bovendien vermoeidheid veroorzaken waardoor de patiënten nog minder gaan bewegen waardoor hun conditie nog verder achteruit gaat; een zichzelf versterkend proces.

De Zweedse artsen bekeken 45 kleinere onderzoeken onder 1863 patiënten met nierfalen of met een getransplanteerde nier. De patiënten werden tussen de twee maanden tot anderhalf jaar gevolgd, en kregen in die tijd een aantal sportlessen van tussen de 20 minuten en 2 uur per les. De lessen varieerden van aerobics tot krachttraining. Na afloop van de onderzoeken bleken de sportende patiënten het lichamelijk beter te maken dan de patiënten uit de controlegroep, die niet hadden gesport. De resultaten waren het best bij 4 tot 6 maanden 3 keer per week 30 tot 90 minuten sporten onder begeleiding, waarbij intensieve aerobics en krachttraining werden afgewisseld.

Afgaand op deze resultaten pleiten de onderzoekers voor het opnemen van lichaamsbeweging in de behandeling van nierpatiënten, ook bij patiënten in een vergevorderd stadium van nierfalen.Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

    Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

    Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

    Lees meer »
NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier