Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866
Bewegen verbetert conditie nierpatiŽnten

Lichaamsbeweging is goed, ook als je nierproblemen hebt. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Karolinska Instituut, een medische universiteit in Stockholm.

Patiënten met nierinsufficiëntie verliezen doorgaans een groot stuk van hun conditie als gevolg van bloedarmoede en spierzwakte, die bovendien vermoeidheid veroorzaken waardoor de patiënten nog minder gaan bewegen waardoor hun conditie nog verder achteruit gaat; een zichzelf versterkend proces.

De Zweedse artsen bekeken 45 kleinere onderzoeken onder 1863 patiënten met nierfalen of met een getransplanteerde nier. De patiënten werden tussen de twee maanden tot anderhalf jaar gevolgd, en kregen in die tijd een aantal sportlessen van tussen de 20 minuten en 2 uur per les. De lessen varieerden van aerobics tot krachttraining. Na afloop van de onderzoeken bleken de sportende patiënten het lichamelijk beter te maken dan de patiënten uit de controlegroep, die niet hadden gesport. De resultaten waren het best bij 4 tot 6 maanden 3 keer per week 30 tot 90 minuten sporten onder begeleiding, waarbij intensieve aerobics en krachttraining werden afgewisseld.

Afgaand op deze resultaten pleiten de onderzoekers voor het opnemen van lichaamsbeweging in de behandeling van nierpatiënten, ook bij patiënten in een vergevorderd stadium van nierfalen.Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

    Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

    Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.
NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier