Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Symposium rond 100ste geboortedag uitvinder kunstnier

Door Merel Dercksen 

Wanneer: vrijdag 30-09-2011

Het jaar 2011 staat voor een groot deel in het teken van de honderdste geboortedag van prof.dr. Kolff. Met zijn baanbrekende uitvinding - de kunstmatige nier - heeft hij het leven gered van miljoenen nierpatiënten over de hele wereld. Een mijlpaal waaraan volop aandacht wordt besteed tijdens een symposium dat de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting organiseren.

Het nationale Kolff 100 Congres vindt plaats in de Leidse Schouwburg in Leiden, de geboortestad van Kolff. Er wordt zowel gesproken over de ontwikkelingen op het gebied van de kunstnier, als over die rond het hart. Ook daarmee heeft Kolff zich beziggehouden. Verder wordt het werkveld op de grens van biologische en mechanische orgaanvervangers onder de loep genomen.

De dag voor het congres hebben verschillende teams gestreden om het Van Noordwijk Stipendium. De winnaar wordt aan het eind van het congres bekendgemaakt. Ook wordt dan de Kolff Prijs 2011 uitgereikt.

Het congres richt zich op nefrologen, cardiologen/chirurgen, onderzoekers, verpleegkundigen, beleidsmakers, bestuurders, studenten, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen. Download hier het volledige programma en lees hoe u zich kunt inschrijven.

De kosten bedragen € 100 excl BTW, en € 50 voor studenten.

Kolff 100 Congres: vrijdag 30 september 2011, 9:15 - 17:00 uur

Locatie: Leidse Schouwburg, Leiden

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-03-2011 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier