Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse dialysecentra verplichten bloedsensoren

Door Merel Dercksen 

Bij dialysebehandelingen die vallen onder de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken, wordt het gebruik van een sensor verplicht om bloedlekkage bij de naalden te kunnen vaststellen. Het gaat om het systeem Redsense, dat gebruik maakt van een optische sensor, en als enige systeem in staat zou zijn onderscheid te maken tussen bloed en andere vloeistoffen.

Klik voor een vergroting

Het Veteran Affairs National Center for Patient Safety analyseerde 47 bloedingsincidenten tijdens hemodialyse die plaatsvonden tussen 2002 en 2010 en concludeerde dat 40 daarvan ernstig waren, en sommige zelfs fataal. Daarom zullen alle centra die onder het betreffende overheidsorgaan vallen, het alarmsysteem moeten gaan gebruiken bij patiŽnten die een hemodialysebehandeling ondergaan buiten de dialyseafdeling. Dat zijn patiŽnten die op een intensive care liggen, of op een andere afdeling binnen het ziekenhuis, maar ook isolatiekamers bij dialyseafdelingen waar de patiŽnten niet direct in het zicht van het personeel liggen. Het systeem kan ook nog ingezet worden bij patiŽnten die volgens de staf een verhoogd risico lopen op het loslaten, of lostrekken, van de veneuze naald.

Het Redsense systeem is pas sinds dit jaar beschikbaar op de Amerikaanse markt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-08-2010
Bron: PR Newswire | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier