Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Effect calciumsupplement op botbreuk marginaal

Door Jeroen van Setten 

Veel nierpatiŽnten gebruiken na een niertransplantatie calciumpillen tegen osteoporose (botontkalking). Maar Britse onderzoekers hebben nu ontdekt dat het innemen van calciumpillen de kans op botbreuken nauwelijks verkleint en dat het zelfs de kans op een hartaanval vergroot.

De metastudie omvatte verschillende studies waaraan in totaal zo'n twaalfduizend mensen van boven de 50 deelnamen. Uit dubbelblind onderzoek bleek dat in de groep die echte pillen slikte, 30 procent meer hartaanvallen voorkwamen dan in de placebogroep. De studie liep over een periode van vijf jaar. Er werden alleen calciumsupplementen zonder toegevoegd vitamine D in het onderzoek betrokken.

De onderzoekers adviseren om, gezien de geringe positieve effecten en de vergrote kans op hartproblemen, de rol van calciumsupplementen bij de voorkoming van osteoporose te heroverwegen. Er bestaan nog tal van andere methoden om botontkalking te lijf te gaan.

Overigens worden calciumsupplementen, behalve tegen osteoporose, ook ingezet als fosfaatbinder. Dit onderzoek doet geen uitspraken over dit gebruik. De positieve effecten kunnen in dat geval wel degelijk opwegen tegen de nadelen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 31-07-2010
Bron: British Medical Journal | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  07-08-2010 09:38

  Dat klopt, de onderzoekers hebben studies waarin calcium met vitamine D vergeleken werd met een placebo, buiten beschouwing gelaten. "We excluded trials concerning calcium and vitamin D given together with a placebo comparator (trials were only eligible if vitamin D was given to both intervention and control groups, because vitamin D supplementation has been associated with decreased mortality)".

  De conclusie van het artikel sluit de combinatie Vitamine D en Calcium in ťťn preparaat dan ook specifiek uit. Wij doen dat hierboven ook.

 • Hans, Den Haag
  07-08-2010 08:09

  In het oorspronkelijke artikel lijkt men een onderscheid te maken tussen calciumsupplementen met en zonder toevoeging van vitamine D. Hierboven niet. Hoe zit het nu ??

 • Marc, Duivendrecht
  02-08-2010 13:14

  Niet zo'n verwonderlijke conclusie.
  Het is binnen de ortho-moleculaire wereld al jaren bekend dat magnesium nodig is om het calcium te binden. Indien calcium niet gebonden wordt gaat het een eigen leven leiden en kan het ook neerslaan op de binnenwand van de aderen. Dat leidt dan weer tot aderverkalking.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier