Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe fosfaatbinder moet ook vergoed worden

Door Merel Dercksen 

Een nieuwe fosfaatbinder voor dialysepatiŽnten die uit een combinatie van twee stoffen bestaat, is volgens het College voor Zorgverzekeringen vergelijkbaar met al bestaande fosfaatbinders. Het kan daarom worden opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem, waardoor het vergoed moet worden door zorgverzekeraars. Maar andere middelen blijven de voorkeur verdienen.

DialysepatiŽnten hebben vaak een te hoge fosfaatspiegel in hun bloed. Daarvoor slikken zij fosfaatbinders. Dat kunnen verschillende stoffen zijn die er allemaal voor zorgen, dat er minder fosfaat uit de voeding in het bloed terechtkomt. Fresenius heeft een nieuw middel in deze categorie op de markt gebracht, dat bestaat uit een combinatie van calciumacetaat en magnesiumcarbonaat. Afgelopen jaar vroeg de minister van Volksgezondheid het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) of dit middel, OsvaRen, onderling vervangbaar is met een middel dat is opgenomen in het verzekerde pakket.

Het CVZ heeft zijn beoordeling afgerond en komt tot de conclusie dat OsvaRen inderdaad een gelijke therapeutische waarde heeft als middelen die al vergoed worden, namelijk calciumacetaat, calciumcarbonaat en calciumcarbonaat/calciumlactogluconaat. Calciumacetaat/magnesiumcarbonaat is door het CVZ als onderling vervangbaar beoordeeld met calciumacetaat (Phos-Ex van Cablon Medical en PhosLo, ook van Fresenius). Calciumacetaat/magnesiumcarbonaat kan worden geplaatst in hetzelfde cluster binnen het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem, met een standaarddosering van 4,6 tabletten.

Omdat er nog weinig ervaring is met OsvaRen, blijft de voorkeur wel uitgaan naar al bestaande calciumhoudende fosfaatbinders. En als patiŽnten last hebben van een te hoge calciumspiegel, beveelt het CVZ een fosfaatbinder aan die helemaal geen calcium bevat, in plaats van OsvaRen, waarin maar een deel van de calciumhoudende stof vervangen is door een andere.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-06-2010
Bron: CVZ | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • van den Boomen, Nieuwkuijk
    22-07-2010 14:20

    Graag reageren wij op uw artikel "Nieuwe fosfaatbinder moet ook vergoed worden". Dit betreft de fosfaatbinder OsvaRen (een combinatiepreparaat bestaande uit calciumacetaat en magnesiumcarbonaat dat door Fresenius Medical Care wordt geproduceerd. De fabrikant wil hierbij laten weten dat op dit moment is besloten om OsvaRen nog niet in het GVS op te nemen omdat op basis van een nieuwe studie een uitgebreidere terugbetaling voor OsvaRen is aangevraagd, zodat patiŽnten niet bij hoeven te betalen voor dit medicijn. Indien hierover uitsluitsel is, zal dit in "niernieuws.nl" worden medegedeeld.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier