Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Complicaties bij PD-katheters door onervaren chirurgen

Door Merel Dercksen 

Chirurgen in opleiding in de Verenigde Staten blijken bijna geen katheters voor buikspoeling te plaatsen. Dat komt doordat er zo weinig patiŽnten zijn. Maar hierdoor doen zij ook geen ervaring op, wat leidt tot onnodige complicaties rond de operatie.

Bij peritoneaal dialyse is het belangrijk dat de katheter niet alleen op tijd geplaatst wordt, zodat de wond goed kan helen, maar ook dat de katheter op de juiste plaats en in de goede stand zit. Gaat een katheter draaien omdat hij niet goed gefixeerd is, dan is het uit laten lopen van de spoelvloeistof soms heel moeilijk. Dit vereist vaardigheden van de chirurg die de operatie uitvoert. In de Verenigde Staten doen maar weinig dialysepatiŽnten buikspoeling. Nefrologisch onderzoekers vroegen zich af of dat ertoe leidt dat chirurgen te weinig training krijgen en geen expertise opbouwen, en of dat leidt tot onnodig hoge aantallen complicaties. Met als gevolg dat nog minder mensen voor buikspoeling kiezen.

Ze stuurden een vragenlijst naar 248 chirurgen die aan het hoofd stonden van een afdeling waar dit soort katheters geplaatst wordt. Daarin vroegen ze naar de hoeveelheid training die hun chirurgen krijgen, hoe ze tegen de katheters aankijken en wat de barriŤres zijn om de medewerkers meer te laten trainen. Van de aangeschreven afdelingen reageerden er 93. Daarvan ging het in 69 procent van de centra om academische ziekenhuizen, en in 82 procent om centra waar training aan chirurgen werd gegeven voor specifiek deze operatie.

De meeste chirurgen blijken tijdens hun opleiding twee tot vijf katheters te plaatsen. Van de hoofden deelde 84 procent de overtuiging dat training in het plaatsen van een PD-katheter belangrijk is, 61 procent meende dat training van invloed was op de resultaten van de operatie en evenveel zou wel meer training willen bieden. De meest genoemde reden waarom de chirurgen niet meer kunnen oefenen tijdens hun opleiding, was het geringe aantal verwijzingen van nierpatiŽnten.

Hoewel er veel chirurgische opleidingen zijn in de VS die ook training geven in het plaatsen van een katheter voor buikspoeling, lijkt deze training onvoldoende. Dat komt doordat er te weinig patiŽnten zijn om de operatie bij uit te voeren. Volgens de onderzoekers zouden nefrologen het initiatief moeten nemen om ervoor te zorgen dat de chirurgen meer kunnen oefenen. Daardoor zullen de resultaten van deze operaties beter kunnen worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 31-05-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier