Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Sol heeft in haar proefschrift daarom de rol van een aantal moleculaire factoren in het ontstaan van endotheeldisfunctie in pre-klinische modellen voor glomerulosclerose en atherosclerose onderzocht. Het bleek dat bij nierschade de glycocalyx was aangetast en er glomerulosclerose ontstond. Remming en/of activatie van bepaalde factoren die genen aan- of uitzetten had een gunstig effect op de glycocalyx, het ontstaan van glomerulosclerose en nierfunctie. Eén van de onderzochte factoren bleek ook een rol te spelen in het ontstaan van endotheeldisfunctie in atherosclerose.

In haar onderzoek toonde Sol aan dat bepaalde factoren, die genen aan- of uitzetten, mogelijke nieuwe aangrijpingspunten vormen om endotheeldisfunctie in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose te behandelen. Het project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van Nierstichting Nederland. De titel van haar proefschrift luidt: Endothelial cell transcriptional regulation in vascular disease.

sterren Gepubliceerd: zondag 22-11-2020 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • van der Linden, Nijmegen
  18-09-2021 14:46

  geachte redactie
  mijn naam is Margreet Cannoo v d Linden
  In 2011 is bij mij spontane nieruitval ondekt.
  Hiervoor behandeld in Radboud ziekenhuis Nijmegen dialyse en sinds 2015 getransplanteerd.
  diagnose was MPO-Anca glomerulonefritis.
  Met veel interesse het onderzoek van 22-11-2020 gelezen Marloes Sol . Haar proefschrift Endothelial cell transscrptional regulation in vascular disease
Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Waarom is de schade bij de ene patiënt blijvend en komt de andere er beter vanaf? Die vraag beantwoordden onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Hun bevindingen publiceerden ze onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Intensive Care Med.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters »

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC. Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier