Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Salade Niçoise

Ingrediënten:
- 150 g sperzieboontjes
- 2 kleine vastkokende aardappels
- 2 artisjokbodems, naar wens
- 2 eieren
- 4 bladeren bindsla
- 4 kleine tomaten
- ½ rode ui
- 1 teentje knoflook, geperst of fijngewreven
- 1 eetlepel azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- zwarte peper
- paar blaadjes basilicum
- 100 g verse tonijn

Bereiding:

  • Kook de boontjes en de aardappels afzonderlijk gaar, laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Kook de artisjokbodems als je die gebruikt, laat afkoelen.
  • Kook de eieren hard en laat afkoelen.
  • Scheur de sla in stukjes en verdeel over 2 borden.
  • Snijd de aardappels en artisjok in plakjes, de eieren en tomaten in partjes. Snipper de ui. Meng deze ingrediënten met de boontjes en verdeel over de sla.
  • Maak een dressing van de knoflook, azijn, olie en peper naar smaak en verdeel deze over de salade.
  • Knip de basilicum fijn en strooi over de salade.
  • Verhit een grilpan en gril de tonijn aan beide kanten tot je een mooi streeppatroon ziet. Gebruik een heel klein beetje olie, als dat nodig is.
  • Snijd de tonijn in plakjes en serveer (warm) op de salade.

Variatie:
Laat de aardappels weg en voeg gare afgekoelde pasta toe (150 g rauw).

Voedingsstoffen:
Per persoon: 185 mg natrium, 1330 mg kalium (zonder artisjok: 1095), 22 g eiwit.

Tips:
Variatie: laat de aardappels weg en voeg gare afgekoelde pasta toe (150 g rauw). Per persoon: 185 mg natrium, 1140 mg kalium (zonder artisjok: 905), 30 g eiwit.

Bereidingstijd: 30 + 15 minuten + afkoelen.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, vis
Auteur: Merel Dercksen

sterren Nog geen reacties
Kerstmenu 2018: hip en lekker

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

Lees meer »

Overdadig kerstmenu »

trifleHet is weer hoog tijd voor het enige echte NierNieuwskerstmenu! Dit jaar is het een heel bijzonder menu. Het is namelijk speciaal voor onze lezers samengesteld door drie bekende (nier)foodbloggers: Aranka Wessels-Koning maakt een elegant voorgerecht in kerstkleur en Marlies Beuving pakt uit met een overdadig hoofdgerecht. Nierdiëtist en blogger Sophie Luderer maakt het compleet met een romig nagerecht en heeft alle voedingswaarden berekend.

Lees meer »

Last-minute kerstmenu zonder stress »

Heb je nu nog steeds geen kerstmenu weten samen te stellen en komen er wel gasten met een streng dieet? Of heb je zelf een lastig (dialyse)dieet en kan je maar niet bedenken wat je dit jaar op tafel gaat zetten? NierNieuws helpt je uit de brand met het enige echte Niernieuws-kan-niet-mislukken-last-minute-kerstdiner! Geen kalkoenen, lamsschouders of rollades.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier