Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Betere diagnostiek en opvolging nefronoftise

Wanneer: donderdag 30-08-2018

Een eiwitmeting in urine kan in de toekomst mogelijk de erfelijke nierziekte nefronoftise opsporen. Nefronoftise is één van de belangrijkste erfelijke oorzaken van nierfalen op de kinderleeftijd. De diagnose wordt nu vaak pas in een gevorderd stadium van de aandoening gesteld omdat de verschijnselen aspecifiek zijn.

Om vroege opsporing te verbeteren heeft promovenda Marijn Stokman eiwitten onderzocht die worden uitgescheiden in blaasjes in de urine. Eiwitten in de urine van kinderen met nefronoftise verschillen van die van gezonde kinderen. De mate waarin deze eiwitten verschillen hangt bovendien samen met de ernst van de nierziekte. Verder onderzoek moet uitwijzen of de geïdentificeerde eiwitten gebruikt kunnen worden om nefronoftise te detecteren en te vervolgen.

Om de diagnostiek van nefronoftise te verbeteren heeft Stokman daarnaast de klinische gegevens van nefronoftisepatiënten gedocumenteerd in de Nephronophthisis Registry. Hieruit bleek dat vermoeidheid, meer drinken en meer plassen, en hoge bloeddruk de meest voorkomende eerste verschijnselen waren van nefronoftise. Verder zagen we dat nefronoftise soms pas op volwassen leeftijd aan het licht komt. Op dit moment worden controles van de nierfunctie bij patiënten met een ciliopathie (aandoening van de trilharen) vaak gestaakt als er op 18-jarige leeftijd nog geen verschijnselen van nefronoftise zijn. Op basis van dit onderzoek raadt Stokman aan om bij patiënten met een ciliopathie de nierfunctie preventief te blijven controleren tot minimaal de leeftijd van 30 jaar.

Promotie M. Stokman: donderdag 30 augustus 2018, 12:45 uur
Titel proefschrift: When the signal is lost: Improving molecular diagnostics of renal ciliopathies

Promotores: prof. dr. V.V.A.M. Knoers, dr. R.H. Giles en dr. M.R. Lilien

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: woensdag 11-07-2018
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Promotie: De nier en elektrolyten

Promotie S.G. Mohammed: maandag 10 september 2018, 16:30 uur
Titel proefschrift: Going with the flow to elucidate renal electrolyte handling

Promotores: prof. dr. J.G.J. Hoenderop en prof. dr. ir. R. Roepman
Co-promotor: dr. F.J. Arjona

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Reabsorptie van calcium en magnesium door de nier »

Promotie A. Kompatscher: woensdag 12 september 2018, 16:30 uur Titel proefschrift: Unlocking the doors of transcription: key transcriptional regulators in calcium and magnesium reabsorption Promotores: prof. dr. J.G.J. Hoenderop en prof. dr. R.J.M. Bindels Co-promotor: dr. J.H.F. de Baaij Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: nieuwe strategieën om menselijke nieren na te maken »

Promotie drs. Daniëlle Leuning: dinsdag 3 juli 2018, 16:15 uurTitel proefschrift: Development of novel strategies to regenerate the human kidney Promotores: prof.dr. A.J. Rabelink en prof.dr. C. van Kooten Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, 2311 GJ LeidenNierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier