Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieren van oudere levende donoren beter voor bejaarden

Door Merel Dercksen 

TransplantatiepatiŽnten die ouder zijn dan 60 jaar, kunnen beter een nier van een oudere levende donor ontvangen, dan een postmortale nier. Canadese onderzoekers doen op basis van een uitgebreide studie de aanbeveling de leeftijdsgrens voor levende donoren los te laten bij oudere ontvangers en hopen dat hiermee de wachttijd voor deze patiŽnten afneemt.

Canadese onderzoekers hebben een grote studie uitgevoerd naar de resultaten van niertransplantaties bij ontvangers ouder dan 60. In totaal keken zij naar 23.754 oudere getransplanteerden. Die waren opgedeeld in vier groepen: zij die een nier hadden ontvangen van een oudere levende donor (ouder dan 55), de ontvangers van een nier van een levende donor jonger dan 55 en twee groepen die een postmortale nier hadden gekregen. Bij deze laatste werd dan weer onderscheid gemaakt tussen normale postmortale nieren en zogenaamde uitgebreide criteria-nieren. Dat zijn nieren die oorspronkelijk niet in aanmerking komen om getransplanteerd te worden omdat ze niet perfect zijn, maar die toch gebruikt worden. Dat gebeurt dan vooral bij oudere ontvangers, omdat het idee is dat de nier bij deze patiŽnten toch geen 30 jaar meer hoeft te kunnen functioneren.

Zowel de nieren van oudere als van jongere levende donoren gaven betere resultaten dan die van overleden donoren. De nieren van oudere levende donoren geven bij deze oudere patiŽnten overlevingskansen voor zowel ontvanger als orgaan, die nauwelijks verschillen van die bij nieren van jongere levende donoren. Het risico op verlies van het transplantaat of zelfs overlijden van de ontvanger is ruim twee keer zo groot bij het gebruik van de uitgebreide criteria-nieren als bij een transplantatie met een nier van een oudere levende donor.

Dr. Jagbir Gill, transplantatienefroloog in het St. Paul's Hospital in Vancouver en leider van het onderzoek, vindt levende donatie door oudere donoren een goede optie voor oudere ontvangers. 'Er staan steeds meer oudere patiŽnten op de wachtlijst. Zij moeten steeds langer wachten omdat jongere patiŽnten vaak voorrang krijgen zolang er een tekort aan organen is. Het gebeurt al steeds meer dat voor deze mensen oudere donoren ingezet worden, en op basis van onze gegevens kunnen we deze praktijk stimuleren.'

sterren Gepubliceerd: maandag 06-10-2008
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier