Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieren van oudere levende donoren beter voor bejaarden

Door Merel Dercksen 

TransplantatiepatiŽnten die ouder zijn dan 60 jaar, kunnen beter een nier van een oudere levende donor ontvangen, dan een postmortale nier. Canadese onderzoekers doen op basis van een uitgebreide studie de aanbeveling de leeftijdsgrens voor levende donoren los te laten bij oudere ontvangers en hopen dat hiermee de wachttijd voor deze patiŽnten afneemt.

Canadese onderzoekers hebben een grote studie uitgevoerd naar de resultaten van niertransplantaties bij ontvangers ouder dan 60. In totaal keken zij naar 23.754 oudere getransplanteerden. Die waren opgedeeld in vier groepen: zij die een nier hadden ontvangen van een oudere levende donor (ouder dan 55), de ontvangers van een nier van een levende donor jonger dan 55 en twee groepen die een postmortale nier hadden gekregen. Bij deze laatste werd dan weer onderscheid gemaakt tussen normale postmortale nieren en zogenaamde uitgebreide criteria-nieren. Dat zijn nieren die oorspronkelijk niet in aanmerking komen om getransplanteerd te worden omdat ze niet perfect zijn, maar die toch gebruikt worden. Dat gebeurt dan vooral bij oudere ontvangers, omdat het idee is dat de nier bij deze patiŽnten toch geen 30 jaar meer hoeft te kunnen functioneren.

Zowel de nieren van oudere als van jongere levende donoren gaven betere resultaten dan die van overleden donoren. De nieren van oudere levende donoren geven bij deze oudere patiŽnten overlevingskansen voor zowel ontvanger als orgaan, die nauwelijks verschillen van die bij nieren van jongere levende donoren. Het risico op verlies van het transplantaat of zelfs overlijden van de ontvanger is ruim twee keer zo groot bij het gebruik van de uitgebreide criteria-nieren als bij een transplantatie met een nier van een oudere levende donor.

Dr. Jagbir Gill, transplantatienefroloog in het St. Paul's Hospital in Vancouver en leider van het onderzoek, vindt levende donatie door oudere donoren een goede optie voor oudere ontvangers. 'Er staan steeds meer oudere patiŽnten op de wachtlijst. Zij moeten steeds langer wachten omdat jongere patiŽnten vaak voorrang krijgen zolang er een tekort aan organen is. Het gebeurt al steeds meer dat voor deze mensen oudere donoren ingezet worden, en op basis van onze gegevens kunnen we deze praktijk stimuleren.'

sterren Gepubliceerd: maandag 06-10-2008
Bron: American Journal of Kidney Diseases | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier