Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Laat op NierNieuws weten wat u zelf vindt in 'De Opvatting'

Door Jeroen van Setten 

Heeft u dat ook wel eens? Dat u heel zeker weet dat iets op een bepaalde manier veel beter zou kunnen of zelfs moeten? En dat u uw verhaal wel van de daken zou willen schreeuwen?

NierNieuws biedt u daarvoor de kans in de rubriek 'De Opvatting'. In 'De Opvatting' worden artikelen van lezers gepubliceerd die een verhaal te vertellen hebben dat voor andere lezers van belang is.

Uw bijdrage hoeft niet direct verband te houden met een artikel op NierNieuws.nl maar moet wel te maken hebben met de gezondheidszorg en bij voorkeur gerelateerd zijn aan nieren of nierziekten. Verder ontvangen we het liefst stukken die beperkt blijven tot 400 woorden.

De bijdragen worden alleen daar waar dat echt nodig is geredigeerd. Beledigingen, grof taalgebruik en reclame vinden we geen goed idee, maar verder zijn er geen beperkingen. De lezers wordt na publicatie de mogelijkheid geboden rechtstreeks op de stukken te reageren en natuurlijk mag u zelf ook meedoen aan die discussie.

We hopen dat u als lezer van uw hart geen moordkuil zult maken. Stuur uw bijdragen daarom vanaf nu naar redactie@niernieuws.nl. U krijgt in ieder geval antwoord en de kans is groot dat uw artikel wordt geplaatst in 'De Opvatting'.

Bekijk bijdragen van lezers


sterren Gepubliceerd: zondag 05-10-2008 | Nog geen reacties
RNA-sequencing om niermodel te analyseren

In onderzoek naar nierziekten wordt veel gebruik gemaakt van modellen van een menselijke nier. Vaak worden laboratoriummuizen gebruikt, maar dit heeft zijn beperkingen, omdat de nieren van muizen uiteindelijk toch niet goed genoeg lijken op de nieren van mensen. Daarom wordt tegenwoordig ook gewerkt met nier-organoïden, nierweefsel dat is opgekweekt uit stamcellen. In een recent artikel gaan Amerikaanse onderzoekers in op het belang van 'Single-Cell RNA sequencing' (scRNA-seq) voor het werken met deze organoïden.

Ongeveer vijf jaar geleden slaagden onderzoekers er voor het eerst in om nier-organoïden te kweken uit pluripotente stamcellen, dat zijn cellen die kunnen uitgroeien tot (bijna) elk ander type cel. Pluripotente stamcellen kunnen tegenwoordig worden verkregen door 'gewone' cellen, bijvoorbeeld uit bloed, te 'herprogrammeren'. De ontdekkers van dit proces kregen hiervoor in 2012 de Nobelprijs voor Geneeskunde. De nier-organoïden die op deze manier worden gemaakt zijn nog niet compleet, maar de belangrijkste celtypes zitten er al wel in.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier