Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Laat op NierNieuws weten wat u zelf vindt in 'De Opvatting'

Door Jeroen van Setten 

Heeft u dat ook wel eens? Dat u heel zeker weet dat iets op een bepaalde manier veel beter zou kunnen of zelfs moeten? En dat u uw verhaal wel van de daken zou willen schreeuwen?

NierNieuws biedt u daarvoor de kans in de rubriek 'De Opvatting'. In 'De Opvatting' worden artikelen van lezers gepubliceerd die een verhaal te vertellen hebben dat voor andere lezers van belang is.

Uw bijdrage hoeft niet direct verband te houden met een artikel op NierNieuws.nl maar moet wel te maken hebben met de gezondheidszorg en bij voorkeur gerelateerd zijn aan nieren of nierziekten. Verder ontvangen we het liefst stukken die beperkt blijven tot 400 woorden.

De bijdragen worden alleen daar waar dat echt nodig is geredigeerd. Beledigingen, grof taalgebruik en reclame vinden we geen goed idee, maar verder zijn er geen beperkingen. De lezers wordt na publicatie de mogelijkheid geboden rechtstreeks op de stukken te reageren en natuurlijk mag u zelf ook meedoen aan die discussie.

We hopen dat u als lezer van uw hart geen moordkuil zult maken. Stuur uw bijdragen daarom vanaf nu naar redactie@niernieuws.nl. U krijgt in ieder geval antwoord en de kans is groot dat uw artikel wordt geplaatst in 'De Opvatting'.

Bekijk bijdragen van lezers


sterren Gepubliceerd: zondag 05-10-2008 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier