Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schiet mij maar lek

Door Brenda de Coninck 

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Op een van de eerste vrije dagen halen we daarom de schuur leeg en verbazen ons over de opgestapelde 'dat kan ik nog weleens nodig hebben-items' of de 'zonde om weg te gooien, misschien vinden we er nog wel iemand voor-artikelen' die de grasmat bezaaien. Met een achterbank en kofferbak vol afgekeurde spullen, rijden we 's middags naar de stort waar we warempel vijf auto's voor ons hebben en een kwartier moeten wachten. 'We zijn niet de enige met dit lumineuze idee' lachen we tegen elkaar. Wat we weggooien ruimt lekker op en wat nog té goed is, gaat naar de kringloopwinkel.

En dan krijgen we de smaak te pakken. Van boven naar beneden worden kasten en lades heringedeeld. Mijn man maakt horren voor alle kamers boven - het huis knapt elke dag steeds een stukje meer op. Daarnaast lopen we veel. We hebben een pup in huis die graag naar buiten wil. Omdat we vlak bij een natuurgebied wonen, hoeven we niet ver te wandelen om er helemaal uit te zijn. Voor de rest zitten we veel in de tuin of binnen. De meeste boodschappen worden aan huis gebracht en als we iets anders nodig hebben, bestellen we dat online. De busjes van PostNL, DHL en GLS rijden af en aan in onze wijk.

Na acht weken komt het verlossende woord via een van de vele persconferenties: op 11 mei mogen we weer open, net als kappers en schoonheidsspecialistes. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik er niets van begrijp dat zij weer aan het werk mogen, behalve als het dient als tactiek om meer mensen corona te laten oplopen, zodat er groepsimmuniteit ontstaat. Mij ontgaat de logica waarom een kapper geen mondkapje op hoeft te hebben, maar tussen klanten wel een scherm geplaatst moet worden. Ook kan ik met welke redelijkheid dan ook niet theoretiseren waarom het CBR tot 18 mei geen examens wil afnemen vanwege besmettingsgevaar voor de examinatoren, maar rijinstructeurs wel zonder mondkapje naast een leerling mogen zitten. 'Schiet mij maar lek' zou mijn voormalige cheffin hebben gezegd, als absurditeit op onze afdeling hoogtij vierde.

De wereld verandert - inzake corona lijkt zij zo langzamerhand in tweeën verdeeld. Op Facebook zie ik berichten van immunogesuppresseerden die het huis niet uit durven en hun kinderen van school thuishouden, bang voor een besmetting. In de klas moet anderhalve meter afstand worden gehouden en kunnen kinderen daardoor maar ten dele naar school, maar de stranden en bossen vullen zich alweer met drommen dagjesmensen.

Toen de mondkapjes nog niet voorradig waren, was het dragen ervan 'schijnveiligheid', maar nu ze in het land zijn, moeten we ze dragen in het openbaar vervoer op straffe van een boete. In de media verschijnen artikelen over hoge besmettingsgraden tussen koorleden, waardoor zingen in een groep wordt afgeraden, maar vanaf 1 juli mogen we wel weer zuchtend en zwetend naast elkaar zitten in een sauna. Schiet mij ook maar lek.

Daar staat tegenover dat ondanks alle versoepelingen, ik mijn kinderen na ruim twee maanden nog altijd niet mag aanraken. Het snijdt in mijn ziel en door mijn lijf om die onnatuurlijke afstand te ervaren. Op verjaardagen in de tuin zitten we anderhalve meter uit elkaar en in de huiskamer lopen we schichtig om elkaar heen. Maar we doen het voor het algemeen nut, voor elkaar, houd ik mezelf voor. Nog even volhouden.

Daar denkt niet iedereen zo over. Dat blijkt vooral als ik af en toe onze buurtsuper bezoek. Met mijn mondkapje voor word ik smalend aangekeken en afstand houden is een wedstrijd geworden waarbij het lijkt alsof ik de enige ben die aan de start staat. Zelfs het personeel houdt zich er niet aan. Dat verbaast mij nog het meest. Tot ik de oorzaak vermoed.

De supermarktmanager - in een strak pak - loopt op een dag herhaaldelijk vlak langs mij heen als ik naast een schap sta. Ik kijk naar hem en schud mijn hoofd. Hoe is het mogelijk. Als een bandje wordt afgedraaid waarin wordt gewezen op de RIVM-regels en hij wéér vlak ik mijn buurt komt, kan ik het niet laten. 'Ik merk dat u geen afstand bewaart' begin ik. 'Ja, dat hoor ik vaker.' Ik kijk hem aan en vraag mij af waarom hij er dan toch gewoon mee doorgaat. 'Als ik aan het werk ben en schappen vul, dan hangen mensen ook zó over mij heen.' Hij maakt een gebaar met zijn arm alsof hij over iemand heen buigt. Ja, denk ik? Dus? 'Meneer, er wordt een bandje afgedraaid dat we anderhalve meter afstand moeten bewaren.' 'Tja, dat kan niet in mijn werk.' Zijn stem klinkt vastberaden. 'Meneer, u bent de manager en u heeft een voorbeeldfunctie!' Ik reageer nu iets fermer, hoewel nog altijd beleefd. Ik zie dat hij het opgeeft. 'U heeft gelijk. Ik zal mijn best doen om afstand te bewaren, maar ik weet niet of dat lukt' en gaat verder met zijn werk. Lek schieten hoeft niet meer, denk ik als ik wegloop.

Ik ben inmiddels leeggelopen.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-06-2020 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tanja, Bruinisse
    11-06-2020 15:12

    De vraag van je man of je niet bang bent begrijp ik als mantelzorger goed. Je ervaringen in de supermarkt deel ik met je en ook ik begrijp niet waarom mensen zich niet aan de regels houden. Zo moeilijk is het toch niet.Wat veel erger is, ik kon mijn ogen niet geloven toen ik mijn broer naar de dialyse bracht. De dialyse arts (in witte doktersjas) stond op de stoep te praten met een rolstoelpatiënt op nog geen 50 centimeter afstand zonder mondkapje op. In een gemiddeld park kost dit 400 euro boete. Hoe veilig is het op de dialyse???

  • Heike Koks Doetinchem, Doetinchem
    01-06-2020 12:08

    Je schrijft hoe ik het ervaar, voel en zie. In mijn Omgeving zijn genoeg mensen die er lak aan de regels hebben, zo van, als die anderen het doen vind ik het prima. Ik heb er echt moeite mee omdat ook ik bij de kwetsbare groep hoor en mijn Partner al helemaal. Maar die denkt ook dat je het toch niet kunt voorkomen om besmet te raken omdat de Virus veel te klein is en overal doorheen kan. Het Probleem is dat ip NIEMAND weet hoe en wie om te gaan met de Virus, wat kunnen wij doen om Besmetting te voorkomen. Er zijn zoveel vragen waar wij helaas nog geen Antwoord op hebben en dat zal ook nog ff duren, helaas :'(
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier