Promotie: Medicijnspiegel bepalen in droge druppel bloed
Herman Veenhof evalueert in zijn proefschrift de implementatie van de Dried Blood Spot (DBS) methode om de medicijnspiegels van transplantatiepatiënten te bepalen. Voor zijn evaluatie onderzocht Veenhof de analytische en klinische waarde van de DBS methode, kosten, logistiek, hoe goed patiënten zelf bloed kunnen afnemen en patiënttevredenheid.
Daarnaast ontwikkelde Veenhof een app die aan de hand van foto's vertelt of de bloeddruppel op het kaartje van voldoende kwaliteit is. Lees binnenkort op NierNieuws een interview met Herman Veenhof.
Promotie Herman Veenhof: maandag 24 februari 2020, 12:45 uur
Titel proefschrift: Implementing Dried Blood Spot sampling in transplant patient care
Promotores: prof. dr. D.J. Touw, prof. dr. S.J.L. Bakker, prof. dr. S.P. Berger en dr. J.W.C. Alffenaar
Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Gepubliceerd: maandag 17-02-2020
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht
Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.
Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma, Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.
Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »
Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.
Kunnen ouderen met minder medicatie toe? »
Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.
Reacties
Reageer op dit artikel