Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten
Door Gastredacteur
Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond. Ze werkt nu sinds vier jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling nefrologie onder leiding van nefroloog dr. Onno Teng. Aansluitend bij haar achtergrond als biomedisch wetenschapper en arts, richt zij zich met name op translationeel onderzoek waarbij ze onderzoek in het lab combineert met klinisch onderzoek om zo de vertaalslag te maken naar de patiënt.
Je doet onderzoek naar SLE en ANCA geassocieerde vasculitis, hoe zorgen deze ziekten voor schade aan de nier?
'SLE en AAV zijn zeldzame ziekten. Het LUMC is als expertisecentrum gespecialiseerd in de behandeling van deze ziekten. Beide ziekten geven een ontsteking van de nier, glomerulonefritis. Hierbij gaat het om een ontsteking waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert, ook wel een auto-immuunziekte genoemd. De kliniek van de ziekten is echter verschillend. SLE komt met name voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, terwijl AAV met name voorkomt bij mannen. Daarnaast zien de weefsels, biopten, er onder de microscoop ook heel anders uit.'

Kun je kort vertellen waar het onderzoek over gaat?
'Uit de literatuur blijkt dat Neutrophil Extracellular Traps (NETs) een belangrijk rol spelen in pathofysiologie van beide ziekten.' Een NET kan omschreven worden als een kleverig web van DNA-slierten. Een neutrofiel, een van de meest voorkomende witte bloedcellen in ons lichaam, kan dit web uitgooien om bacteriën te vangen. 'Helaas kunnen niet alleen bacteriën neutrofielen aanzetten tot het maken van NETs, maar ook stoffen in het bloed van patiënten met SLE en AAV kunnen een NET activeren. Met name in de nieren kan deze overmatige vorming van NETs schade veroorzaken. Aangezien er grote verschillen zijn in de kliniek en pathofysiologie van beide ziekten was onze vraag of er verschillende mechanismen ten grondslag liggen aan de vorming en compositie van NETs in SLE en AAV.'
Hoe hebben jullie dit onderzocht?
'Voor dit onderzoek hebben we neutrofielen van gezonde donoren gebruikt. Neutrofielen worden uit bloed geïsoleerd en vervolgens worden de neutrofielen gestimuleerd met serum van patiënten SLE en AAV. Na activatie van de neutrofielen hebben we onder de microscoop de NETs bekeken.'
Wat zijn de belangrijkste bevindingen?
'In zowel patiënten met SLE als AAV worden overmatig veel NETs gevormd en bestaat er een verband tussen het aantal NETs en de ziekteactiviteit.' Na het meten van het aantal NETs is de compositie van de NETs verder in kaart gebracht. In haar artikel beschrijft Laura een aantal verschillen tussen NETs in SLE en AAV. Onder de microscoop zijn AAV en SLE goed te onderscheiden: bij AAV hebben NETs lange DNA strengen, terwijl bij SLE juist kleine clusters worden gevormd (zie afbeelding voorpagina, HC is gezonde controlepersoon).
Het Platform Aio's Nefrologie (PLAN) verenigt jonge onderzoekers in de nefrologie. Speciaal voor NierNieuws schrijven de leden artikelen over het werk dat ze doen, en geven ons zo een kijkje in de keuken. Dit is de negende bijdrage, door Rosa Wouda (Amsterdam UMC). |
De activatie van NETs is ook verschillend tussen SLE en AAV: bij AAV is NET-vorming onafhankelijk van (ANCA)-IgG, een ANCA specifiek auto-antilichaam, terwijl SLE-immuuncomplexen juist NET formatie induceren. Tenslotte zijn er ook verschillen in de eiwitten die tot expressie komen. Al deze bevindingen samen leiden tot een beter begrip over de rol van NETs in deze twee verschillende auto-immuunziekten.
Kunnen we met deze kennis de ziekte beter behandelen?
'Uiteindelijk hoop ik dat NETs een aangrijpingspunt kunnen vormen voor nieuwe therapieën. Het is echter lastig om therapie te ontwikkelen die het aantal schadelijke NETs doet afnemen zonder het aantal neutrofielen drastisch te verlagen, deze zijn namelijk hard nodig om de afweer van het lichaam in stand te houden. Op dit moment is het vooral van belang het proces te snappen en daar draagt dit artikel aan bij. We weten nu dat het aantal NETs correleert met de ziekteactiviteit, een volgens stap zou zijn om te kijken of we met kennis over NETs het verloop van de ziekte beter kunnen voorspellen.'
Gepubliceerd: maandag 02-12-2019 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten
Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.
Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »
Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.
‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.
Reacties
Reageer op dit artikel