Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Merendeel horeca zegt zout in de ban te doen

Door Redactie NierNieuws 

Op jaarbasis eten Nederlanders per persoon een kilo te veel zout. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzocht onder haar leden of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 65% van de ondernemers één of meer maatregelen neemt om zout te verminderen.

Gezondheid is een belangrijk thema in de horeca en veel horecaondernemers zijn bezig met een gezonder aanbod voor hun gasten. Bewuster omgaan met zout is daarbij een belangrijk speerpunt. KHN onderzocht of horecaondernemers bezig zijn met zoutreductie en zo ja, wat zij op dat gebied doen.

Bijna 1000 van de aangeschreven horecaondernemers vulden de enquête in en 65% van hen neemt één of meer maatregelen om de hoeveelheid zout te verminderen. Hoeveel ondernemers zijn aangeschreven is onbekend en dit wil ook niet zeggen dat 65% zout volledig afzweert, maar wel dat er actie wordt genomen. Zo'n 35% van de horecaondernemers verdiept zich er niet in.

 Op de vraag wat de restaurateurs doen op het gebied van zoutreductie, antwoordden ze:

  • 43% vervangt zout bij de bereiding zoveel mogelijk door andere (verse) kruiden en specerijen
  • 20% zet standaard geen zoutvaatje op tafel, als gasten zout willen kunnen ze hier om vragen
  • 20% kiest bewust voor productgroepen en voedingsmiddelen met minder zout.


Antonio van den Hengel, bestuurslid van KHN: 'Ik ben er trots op dat de meerderheid van de horeca-ondernemers bezig is met gezondheid van zijn gasten. En maatregelen neemt om het gebruik van zout in de horeca te verminderen. Want op die manier kunnen we vanuit de horeca een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. Het is namelijk belangrijk dat mensen minder zout eten, ook als ze uit eten gaan.'

'Daarom organiseerden we samen met de Nierstichting op de vakbeurs Horecava de wedstrijd ‘Lekkerste Stamppot met minder Zout’. En op 12,13 en 14 maart a.s. vindt opnieuw de Nierstichting Restaurant Driedaagse plaats, die wij samen met de Nierstichting organiseren. Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants meedoen aan dit culinaire evenement. Vorig jaar was het al een succes. Toen hebben 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen', zegt Van den Hengel. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-01-2019 | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier