Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Kerstmenu 2018: hip en lekker

Door Redactie NierNieuws 

Wie 'de bladen' en social media een beetje volgt weet het natuurlijk allang: vegan eten is hip. Daarom geen grote lappen vlees in het NierNieuws kerstmenu, maar alleen plantaardige ingrediënten. Dat is niet alleen hip, maar ook erg lekker en lijkt bovendien een positievere invloed op de zuurgraad van het bloed te hebben dan dierlijke producten, wat vooral bij een verminderde nierfunctie relevant is. Het menu is bovendien heel handig voor een groot deel vooraf te bereiden.

We zijn dit jaar heel veel dank verschuldigd aan Sophie Luderer, nierdiëtist in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), en aan diëtist in opleiding Kirsten Beijaard die in datzelfde ziekenhuis stage loopt. Zij hebben niet alleen over de recepten meegedacht, maar ook alle berekeningen uitgevoerd. Zo kunt u eenvoudig zien of het menu, of delen ervan, wat voedingswaarden betreft in uw eigen dieet past.

geroosterde kikkererwten

Volledig plantaardig, daarvan denken nierpatiënten al gauw: 'te weinig eiwit, te veel kalium'. Met dit menu laten we zien dat het best kan, vegan eten als nierpatiënt. Laat u zich vooral erdoor inspireren om eens wat vaker iets anders uit te proberen. De gerechten lenen zich er prima voor om mee te variëren.

portobello wellington met rodekool

En wat nou ook zo leuk is: we gebruiken aquafaba voor het nagerecht. Dat is een hippe naam voor 'vocht uit een potje kikkererwten'. Dit is niet alleen duurzaam, de plantaardige variant van nose to tail koken. Het is vooral ook de manier om eindelijk eens zelf mousse te kunnen maken zonder rauw ei. Van het restant aquafaba zijn trouwens ook prima meringues te maken. Suiker erdoor kloppen, eventueel een smaakje erbij en dan een uur tot vijf kwartier in een oven van 100°C heel voorzichtig laten drogen.

U kunt het volledige menu, inclusief de berekening van de voedingswaarden per gang, hier downloaden. 
Alle recepten zijn voor vier personen.

speculaasmousse

Laat u hieronder in de reacties, of op onze Facebookpagina met een foto, weten hoe het menu bevallen is?

Het volledige menu bevat per persoon:

  • energie: 1355 kcal
  • eiwit: 35 g
  • zout: 305 mg
  • kalium: 2885 mg
  • fosfaat: 970 mg
  • vocht: 615 ml

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-12-2018 | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier