Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

'Kleine stapjes voorwaarts naar fosfaat op voedingslabel'

Door Merel Dercksen 

Zet de hoeveelheid fosfaat toch op de ingrediëntendeclaratie van voedingsmiddelen, stelt Lea Borgi van het Brigham and Womens Hospital, Boston, in het Clinical Journal of the American Society of Nephrology. Want: te veel fosfaat is slecht voor iedereen en al helemaal voor nierpatiënten. Er gloort wel een klein lichtpuntje aan de horizon: in de Verenigde Staten is een nieuwe wet in behandeling die mogelijk soelaas biedt.

Fosfaat is een van die stoffen waar nierpatiënten mee op moeten passen en waar ze een dieetbeperking voor krijgen voorgeschreven. Maar anders dan bijvoorbeeld eiwit zitten de grote hoeveelheden in voedingsmiddelen daar niet van nature in, maar als onderdeel van toevoegingen zoals conserveermiddelen. En is het niet verplicht om de hoeveelheid fosfaat in een product te vermelden in het lijstje met voedingswaarden. Die combinatie maakt het moeilijk om je aan een fosfaatbeperking te houden.

Maar nierpatiënten zijn niet de enigen die moeten uitkijken met fosfaat. Gezonde volwassenen krijgen gemiddeld veel meer binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag. Amerikaanse mannen wel twee keer zo veel. En hoewel het bewijs niet zo uitgebreid is als bij nierpatiënten, is een te hoge fosfaatspiegel in het bloed ook bij gezonde mensen gerelateerd aan vaatziekte, botproblemen en vervroegde sterfte.

In 2014 is de Amerikaanse Nutrition Facts Label voor het eerst in twintig jaar herzien. Ondanks dat de Food and Drug Administration heel veel reacties kreeg over fosfaat, onder andere van nierpatiënten en diëtisten, heeft de organisatie fosfaatvermelding niet verplicht gesteld. Het argument was dat 'het etiket niet bedoeld is om gebruikt te worden door individuen om chronische aandoeningen te behandelen, maar om consumenten te helpen om gezonde keuzes te maken'. Een non-argument vindt Borgi, in het licht van de schadelijkheid van te hoge inname voor gezonde mensen. En zeker als je bedenkt dat vitamine D wel is opgenomen, omdat deze vitamine 'belangrijk is voor de publieke gezondheid omdat het bijdraagt aan een gezonde botontwikkeling en algehele gezondheid'. Hetzelfde maar dan tegengesteld geldt voor fosfaat. Vitamine D is een nutrient of concern omdat het te weinig geconsumeerd wordt en fosfaat zou dat moeten zijn omdat we er te veel van binnen krijgen.

Maar er is hoop. In april van dit jaar werd in de Verenigde Staten een nieuwe wet, de Food Labeling Modernization Act of 2018, ingediend in het Huis van Afgevaardigden. Hoewel er nog niets te zeggen valt over of de wet zal worden aangenomen, is daarin fosfaat wel als verplichte waarde voor het etiket opgenomen. Blijvende aandacht kan uiteindelijk effect sorteren.

Tot die tijd, stelt Borgi voor, zou je een tussenstap kunnen overwegen. Een volledige lijst van ingrediënten is al verplicht, waarom niet alle toevoegingen die fosfaat bevatten markeren, net zoals dat gebeurt met veertien wettelijke allergenen? Als consument weet je dan nog niet hoe veel fosfaat er in het product zit, maar je kunt wel kiezen tussen producten met fosfaat bevattende toevoegingen en die zonder. Ook voor Nederland zou dit een bruikbaar (tijdelijk) alternatief kunnen zijn, tot het tot beleidsmakers is doorgedrongen hoe schadelijk grote hoeveelheden fosfaat kunnen zijn - voor iedereen.

sterren Gepubliceerd: maandag 10-12-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties




Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?
Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd. Waar de patiënten wel last van hebben, is het feit dat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ik behandel voornamelijk ouderen en ze voelen zich alleen. Ze missen het bezoek van de familie en van de thuiszorg. Aan de andere kant zijn mijn patiënten al lange tijd niet meer werkzaam, dus op dat gebied is er niet veel veranderd. Daarnaast was hun levensstijl, voordat corona uitbrak, al vrij rustig door het tekort aan energie. Dat betekent dat het 'meer thuis moeten zijn' al bekend terrein is.'

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »

Nieren coronapatiënt ook kwetsbaar »

Het wordt steeds duidelijker dat een infectie met Covid-19 (corona), niet 'alleen maar' een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Uit een onderzoek in New York blijkt dat van de patiënten die zo ziek worden dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, ruim een derde acuut nierfalen ontwikkelt. In een aanzienlijk deel van de gevallen is dat zelfs matig tot zeer ernstig.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier