Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwe techniek verhoogt succeskans transplantatie

Door Merel Dercksen 

Foto: Los Angeles Times

Een nieuwe laboratoriumtechniek voorspelt veel beter welke patiŽnten na transplantatie een hoog risico op acute afstoting lopen. Met de methode is het mogelijk aan te geven, tegen welke lichaamsvreemde antigenen een geÔmmuniseerde patiŽnt precies antilichamen heeft aangemaakt.

TransplantatiepatiŽnten die blootgesteld zijn geweest aan vreemd weefsel, bijvoorbeeld door een eerdere bloedtransfusie, vormen antilichamen tegen lichaamsvreemde humaan leukocytenantigenen (HLA's). Hun lichaam is zogezegd gesensibiliseerd. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico het getransplanteerde orgaan af te stoten.

Er zijn tests ontwikkeld, die gebruikmaken van antigenen en het bloed van de patiŽnt, waarmee kan worden voorspeld welke patiŽnten baat hebben bij desensibilisatie. Sinds kort is hiervoor een nieuwe techniek beschikbaar, de zogenaamde vaste fasemethode. Hierbij wordt gebruikgemaakt van heel kleine deeltjes met een dun laagje specifieke HLA-antigenen erop. Zo kan veel nauwkeuriger worden bepaald tegen welke antigenen de antilichamen van de patiŽnt gericht zijn, en hoe sterk die afweer is. 'Deze techniek maakt het mogelijk veel beter te voorspellen of patiŽnten een hoog risico lopen op acute afstoting, omdat we kunnen meten tegen welke antigenen zij antilichamen hebben,' zegt hoofdonderzoeker dr. Nancy Reinsmoen, directeur van het HLA-laboratorium aan het Cedars-Sinai Medical Center in de Verenigde Staten. 'Degenen die een hoog risico lopen, kunnen dan een behandeling krijgen die voorkomt dat ze een ernstige acute afstoting doormaken.'

Het Cedars-Sinai Medical Center is het enige grote transplantatiecentrum dat desensibilisatie voorafgaand aan transplantatie toepast bij patiŽnten die een postmortale nier ontvangen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 23-09-2008
Bron: Transplantation | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Thuis prikken voor medicijnspiegel »

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen.

Lees meer »

Nier kan na acute schade soms toch getransplanteerd worden »

Veel donornieren van overleden donoren worden meteen afgeschreven omdat de donor acuut nierfalen (Acute Kidney Injury - AKI) had. Recent Amerikaans onderzoek suggereert echter dat een aantal van deze afgeschreven donornieren nog goed getransplanteerd hadden kunnen worden. In Amerika staan ongeveer 95.000 mensen op de wachtlijst voor een donornier. Per jaar vallen ongeveer 9.000 wachtenden af, omdat zij overlijden, of te veel achteruit gaan om nog een nier te ontvangen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier