Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: De rol van lichaamsblaasjes bij de regulatie van hoge bloeddruk

Wanneer: donderdag 15-02-2018

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en chronisch nierfalen, en verhoogt hiermee het overlijdensrisico. Met een prevalentie van 1 op de 3 volwassenen wereldwijd, is hypertensie één van de ernstigste gezondheidsproblemen. In ~90% van de patiënten met hypertensie is de oorzaak onbekend.

In de nier bevindt zich een zouttransporter (NCC) die een essentiële rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Recentelijk is een nieuwe variant van deze zouttransporter ontdekt, die alleen in de mens voorkomt. Omar Tutakhel toonde tijdens zijn promotieonderzoek aan dat deze nieuwe variant fungeert als een volledig functioneel zout transporterend eiwit dat een belangrijke rol speelt bij (patho)fysiologische processen in de mens.

Ook toonde hij aan dat bepaalde lichaamsblaasjes als non-invasieve tool gebruikt kunnen worden om de behandeling van patiënten met een hoge bloeddruk te begeleiden. Deze zogeheten exosomen worden als kleine blaasjes door lichaamscellen afgescheiden in bloed en urine. In de toekomst kan het wellicht voor sommige ziekten een nierbiopt overbodig maken.

Promotie O.A.Z. Tutakhel: donderdag 15 februari 2018, 16:30 uur
Titel proefschrift: Alternative splicing-derived isoforms of the NaCl cotransporter and their role in hypertension

Promotores: prof. dr. R.J.M. Bindels, prof. dr. J.G.J. Hoederop en prof. dr. E. Hoorn
Co-promotor: dr. J.A.J. van der Wijst

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: maandag 29-01-2018
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties
Digitale testkit voor urineonderzoek thuis

Nierpatiënten uit Salford, in de buurt van Manchester, gaan voor de Britse National Health Services (NHS) een nieuwe tool testen om urineonderzoek te doen. Dat moet uiteindelijk een hoop ritjes naar het ziekenhuislab besparen.

Dipsticks om urine te testen bestaan al heel lang. Maar vaak meten ze maar een waarde, bijvoorbeeld eiwit of de zuurgraad van urine. En de uitkomst is een indicatie, geen nauwkeurige meting. De test die de NHS heeft laten ontwikkelen is hierop gebaseerd, maar dan een stuk uitgebreider en geavanceerder.

De dipstick die bij de test zit meet tien verschillende parameters. Die zijn niet voor iedereen van belang, maar dat betekent wel dat dezelfde test gebruikt zal kunnen worden door nierpatiënten, diabetici, zwangeren en anderen die bepaalde risico's lopen die te monitoren zijn met urinetests. Elk vlakje op de stick kleurt na gebruik binnen een spectrum van acht mogelijkheden. Met behulp van een smartphonecamera kan de patiënt de resultaten uitlezen en met diezelfde telefoon direct doorsturen naar zijn behandelaar.

Lees meer »

Heroïne belangrijke oorzaak amyloïdose in Amerikaanse steden »

Een bepaalde vorm van amyloďdose in de nieren die traditioneel voorkomt bij mensen met auto-immuunaandoeningen, komt in de laatste jaren in Amerikaanse steden vooral voor bij heroďnegebruikers. Amyloďdose is een verschijnsel waarbij eiwitten in het lichaam verkeerd gevouwen zijn en niet (goed) opgeruimd worden. Deze eiwitten hechten zich aan elkaar en slaan als stugge structuren neer in weefsels. Bijvoorbeeld in de nieren, die daardoor steeds slechter functioneren.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.