Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Zeldzame ziekte als model voor vaatverkalking

Wanneer: donderdag 15-02-2018

Verkalking van de vaatwand speelt een belangrijke rol in het optreden van hart- en vaatziekte en kan een aanknopingspunt zijn voor verdere preventieve behandeling. Vooral de verkalking van de middelste wand van de vaatwand (mediaverkalking), wat optreedt bij veroudering, diabetes mellitus en een verslechterde nierfunctie, leidt tot vaatziekte. Er is weinig bekend over de gevolgen van mediaverkalking.

Pseudoxanthoma elasticum (PXE) is een zeldzame, genetische verkalkingziekte waarbij al op jonge leeftijd mediaverkalking lijkt plaats te vinden. Naast de vaatverkalking hebben PXE patiënten typische huidafwijkingen (pseudoxanthomen) en oogafwijkingen die kunnen leiden tot ernstige slechtziendheid en blindheid. De ziekte PXE kan als model gebruikt worden om de gevolgen van mediaverkalking te bestuderen. In het proefschrift van Guido Kranenburg worden gevolgen van de ziekte PXE op het vaatstelsel onderzocht om zo meer te leren over de gevolgen van mediaverkalking.

Ook wordt het effect van bisfosfonaten op vaatverkalking en vaatziekte onderzocht. Op dit moment worden deze medicijnen gebruikt om botontkalking tegen te gaan, maar muizenstudies bij PXE laten zien dat deze medicijnen misschien vaatverkalking kunnen afremmen en een behandeling van PXE kunnen vormen.

Samenvattend laat dit proefschrift zien dat mediaverkalking leidt tot verstijving van slagaders en daarmee een hoger risico op hart- en vaatziekte, met name TIA’s, beroerte en vernauwde beenslagaders. Verder toont dit proefschrift aan dat bisfosfonaten het proces van verkalking en vaatziekte af kunnen remmen. Bij patiënten met PXE remt het bisfosfonaat etidronaat de vaatverkalking. Bisfosfonaten kunnen worden gebruikt om de ernstge ziekte PXE, waarvoor nog geen enkele behandeling beschikbaar was, te behandelen.

Promotie G. Kranenburg: donderdag 15 februari 2018
Titel proefschrift: Calcification-induced vascular disease: insights from pseudoxanthoma elasticum

Promotores: prof. dr. F.L.J. Visseren en prof. dr. P.A. de Jong
Co-promotor: dr. W. Spiering

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-02-2018
Bron: Universiteit Utrecht | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier