Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Apotheker aan huis helpt nierpatiŽnten niet

Door Gerard Kok 

Gemiddeld genomen komen patiënten met matige tot ernstige nierinsufficiëntie relatief vaak in het ziekenhuis terecht, als je dat vergelijkt met andere chronisch zieken. Artsen uit Seattle (Noordwest-Amerika) hoopten het aantal ziekenhuisopnames van deze nierpatiënten te verminderen, door deze, na afloop van een ziekenhuisopname, een stoomcursus medicijngebruik te geven. Helaas haalde dit weinig uit, het aantal opnames bleef nagenoeg gelijk.

Het onderzoek omvatte 141 nierpatiënten met matige tot ernstige nierproblemen, maar (nog) niet dialyserend. De patiënten werden verdeeld in twee groepen: één groep met patiënten die binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis thuis een apotheker op bezoek kregen, die een 'actieplan medicijnen' bij zich had. Dit plan bevatte een overzicht van alle medicijnen die deze patiënt gebruikte, en een schema voor inname. Het plan werd door de apotheker met de patiënt doorgenomen. Het doel hiervan was een nieuwe ziekenhuisopname binnen 90 dagen te voorkomen. De andere groep kreeg geen huisbezoek.

Na afloop bleek dat het niet veel had uitgehaald. Zowel 26% van de patiënten die huisbezoek hadden gekregen, als 26% van de patiënten die dat niet hadden gehad, kwamen opnieuw in het ziekenhuis terecht. In beide groepen waren de voornaamste redenen om heropgenomen te worden: cardiovasculaire gebeurtenissen, infecties, en nierziekten. Naar de oorzaken moeten we nog gissen; daar gaat het onderzoek niet op in; de enige conclusie die rest is dat het thuis doornemen van het medicijngebruik, in elk geval in deze studie, niet helpt om heropnames te verminderen.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-01-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Amerikaanse wetenschappers maken podocyten uit gekweekte stamcellen

Onderzoekers van het Amerikaanse Wyss Institute hebben recent aangetoond dat hun methode om podocyten te produceren uit iPS-cellen, inderdaad podocyten oplevert die zich gedragen als 'echte', volgroeide podocyten in een nier. Dat betekent dat deze geproduceerde podocyten goed gebruikt kunnen worden in nefrologisch onderzoek.

De onderzoekers van het Wyss Institute, onderdeel van Harvard University, hadden enige tijd geleden al een manier gevonden om iPS-cellen door te ontwikkelen tot podocyten. Podocyten zijn voetvormige cellen die in de glomeruli in de nier regelen welke stoffen naar de voorurine gaan, en welke niet.

De iPS-cellen zijn 'induced pluripotent stem cells', 'gewone' cellen die zijn 'gereset' tot stamcellen. Deze stamcellen zijn eenvoudiger te verkrijgen dan 'echte' stamcellen, omdat die laatste maar op een paar plekken in het lichaam voorkomen, en dus lastiger te vinden zijn. Het onderzoeksteam maakte van deze iPS-cellen eerst nefron-progenitor-achtige cellen, die ze vervolgens blootstelden aan een mix van vijf soorten moleculen waarvan bekend was dat ze cruciaal zijn voor de ontwikkeling van podocyten. De procedure leek zo op het oog volwassen podocyten op te leveren, hoewel het ook de onderzoekers niet duidelijk was hoe het nou precies werkte.

Lees meer »

Gemaskeerde hypertensie niet gelijk verdeeld over de wereld »

Het lijkt er steeds meer op dat ambulante bloeddrukmeting een beter beeld van de bloeddruk van een patiënt geeft dan een meting bij de dokter. Maar de verschillen tussen beide methodes zijn wereldwijd niet hetzelfde, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is al langer bekend dat een bloeddrukmeting bij de dokter vaak niet je 'normale' bloeddruk als uitkomst heeft.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier