Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Jaaroverzicht: 2017 in NierNieuws

Door Redactie NierNieuws 

Nog even achterom kijken, en dan een nieuw jaar tegemoet! We moeten het kort houden, dus we slaan mensen en onderwerpen over die óók echt belangrijk waren. Maar als we stilstaan bij het NierNieuws dat u het meest las en dat ons op het netvlies staat, was 2017 het jaar van:

Nieuwe samenwerking met PLAN
Om maar meteen ongegeneerd met onszelf te beginnen: aan het eind van dit jaar zijn we een samenwerking gestart met het Platform AIO's en postdocs Nefrologie (PLAN). Dit leverde een eerste artikel op van de hand van Tineke Kraaij. In 2018 zetten we deze samenwerking voort, wat een mooi beeld gaat geven van waar jonge onderzoekers in de nefrologie zich op dit moment mee bezig houden.

Mensen in het nieuws
Op 21 juli overleed op 91-jarige leeftijd de Leidse immunoloog en transplantatiepionier prof. Jon J. van Rood. Hij werkte mee aan de eerste niertransplantatie in 1966 en stond aan de wieg van Eurotransplant.

Duizenden NierNieuwslezers leefden mee met onze blogger Brenda de Coninck, die met haar man in het cross-overprogramma werd opgenomen en bij de eerste de beste lotingronde een match bleek te hebben. Brenda deed in haar blogs uitgebreid verslag van haar belevenissen en de geslaagde transplantatie.

Begin september troffen de orkanen Harvey en (korte tijd later) Irma Sint Maarten. Dialysepatiënten op het eiland werden naar Aruba geëvacueerd voor hun behandelingen.

Op 10 december is nefroloog dr. Ronald Hené overleden. Hij was als nefroloog verbonden aan het UMC Utrecht en Dianet. Hené werd 70 jaar.

Leefstijl
Of je het leuk vindt of niet: het ontstaan van nierziekte kan met leefstijl te maken hebben, en de beste manier om met nierziekte om te gaan heeft zéker te maken met leefstijl. NierNieuws is dan ook vaak leefstijl-nieuws. Zo blijkt stoppen met roken ook beter voor je nieren. Gentse onderzoekers bestudeerden het biologische mechanisme daarachter, en stellen de vraag waarom nefrologen nog zo weinig doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken.

Nog meer leefstijl: Het voegt niets toe om een exacte bepaling van de hoeveelheid buikvet te doen met een CT-scan, als je in wilt schatten wat het risico is op verslechterende nierfunctie. Een centimeter rond de buik leggen en de patiënt wegen werkt net zo goed, schrijven Amerikaanse onderzoekers in JASN.

Zout: we moeten erover bezig blijven. En dat zou de overheid ook moeten doen. Zoutafspraken met de voedingsmiddelenindustrie bleken minder succesvol dan het Ministerie van VWS deed voorkomen. Recent bleek dat vooral kant-en-klare sauzen slecht scoren: in tegenstelling tot sommige andere producten zijn die de afgelopen jaren gemiddeld juist zouter geworden.

Wél weer leuk voor leefstijl-zondaars. Dierproeven suggereren dat marihuanagebruik een negatief effect op de nierfunctie kan hebben; bij mensen lijkt het toch niet zo te liggen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek in JASN.

Europese opmars 'geen-bezwaarsysteem'
Steeds meer Europese landen omarmen een geen-bezwaarsysteem voor donorregistratie. Sinds 2017 is Frankrijk ‘om’, en later in het jaar volgden Schotland en Engeland. In Nederland heeft de Eerste Kamer zich in 2017 uitgebreid laten voorlichten over alle zienswijzen op het donorwetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) uit 2016.

Dialyse
De ervaring van de behandelaar lijkt bepalender voor het succes van peritoneale dialyse dan patiëntkenmerken, zo wees Australisch onderzoek uit. Dat is ook een van de knelpunten die in het Domestico-onderzoek gesignaleerd zijn: steeds minder nefrologen hebben voldoende kennis van en actuele ervaring met buikdialyse.

Een shunt van eigen vaten lijkt onvoordeliger bij de oudste groep hemodialyserenden. Alleen voor oudere patiënten met een lage levensverwachting is het kosteneffectiever om een AV-graft in plaats van een AV-fistel te plaatsen.

Donatie
Het blijft lastig: wat is het beste medicijnschema voor getransplanteerde nierpatiënten? Geen enkel medicijn is zonder bijwerkingen. In 2017 bleek uit Gronings onderzoek dat tacrolimus minder afstoting geeft vergeleken met ciclosporine, maar een groter risico op problemen met het BK-virus.

Over transplanteren gesproken: dat lijkt vaker in de zomer te gebeuren dan in de winter. Zijn mensen door de zon meer donatiebereid? En: Nederlands onderzoek levert twee biomarkers op die voorspellen of een nier na transplantatie direct zal werken.

Medicijnen
Het Zorginstuut Nederland (ZIN) nam de aanbevelingen van de Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA betreffende het gebruik van Jinarc® (tolvaptan) bij cystenieren (ADPKD) vrijwel ongewijzigd over. Er werd alsnog een postief advies voor vergoeding afgegeven aan het Ministerie van VWS.

Door een probleem met de productiecapaciteit is immuunsuppressivum belatacept (Nulojix ©) beperkt beschikbaar. Aanvankelijk adviseerde het CBG belatacept tot eind 2017 alleen te geven aan patiënten die voor maart al met dit middel werden behandeld. Die beperking blijft echter voorlopig nog van kracht.

Primeurs
Op 8 mei werd voor het eerst een grote benefiet georganiseerd voor onderzoek naar nierziekte. Een evenement van de Nijmeegse Forta Foundation bracht meer dan 2 ton bijeen, onder andere voor onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom. De feestelijke avond werd onder meer bijgewoond door twee lezers die een door NierNieuws beschikbaar gestelde plaats wonnen.

Nóg een Nijmeegse primeur: artsen en onderzoekers hebben met whole exome sequencing een nieuwe zeldzame nierziekte ontdekt en publiceerden daarover in JASN. Er zijn wereldwijd 22 patiënten bekend met de gevonden afwijking in het claudine-10-gen.

NierNieuws in cijfers
NierNieuws publiceerde dit jaar 329 artikelen. Het meest gelezen stuk van 2017 was ook het meest controversiële. In april openden meer dan 75.000 mensen het artikel Wie wil er nou een nierpatiënt 'cadeau'? Bijval én boosheid oogstte dit kritische redactionele commentaar op de campagne van de Patiëntenfederatie Nederland die nierpatiënt Wim Altena 'cadeau' deed aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer.

Wist u dat Nederland (naar rato van grootte) wereldleider 'promoveren binnen de nefrologie' is? Wij doen ons uiterste best om ze allemaal te vermelden, en ondanks dat we er af en toe een missen, telden we er het afgelopen jaar 49.

Meer dan 200 mensen bezochten vrijdag 13 oktober een geslaagde Wetenschapsdag, een co-productie van NierNieuws, Nederlandse Federatie voor Nefrologie, Nierpatiënten Vereniging Nederland en Nierstichting.

Zo, dat was 2017. Streep eronder, op naar 2018. De NierNieuwsredactie wenst u gezondheid en ook overigens alle goeds.

sterren Gepubliceerd: zondag 31-12-2017 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Gerrit de Graaf, Dordrecht
  02-01-2018 08:43

  Beste redactie,

  Allereerst de beste wensen voor 2018 en dank voor de artikelen van het afgelopen jaar. Jullie zijn een dankbare bron van informatie.
  Als tip: ik heb, als getransplanteerde, het Hepatitis E virus opgelopen (waarschijnlijk door een stukje niet goed verhit varkensvlees) en ben nu bezig om te proberen (met afbouw van weerstand onderdrukkende medicijnen deze sluipmoordenaar kwijt te raken. Wellicht is het van belang om als redactie hier regelmatig aandacht aan te schenken omdat het oplopen van dit virus voor mensen met een verminderde weerstand misschien wel één van de grootste risico's is. Het 'gemak' waarmee je dit virus kunt oplopen en het grote risico van ongemerkte schade die het aan de lever kan veroorzaken maakt Hepatitis E tot prioriteit nummer één in het voedingspatroon van deze groep patiënten.
  Groet,
  Gerrit

 • T. Vogels, Veldhoven
  02-01-2018 08:11

  Beste, en zeer gewaardeerde Redactie!

  Ik wil jullie bedanken voor jullie werk om in het afgelopen jaar weer zoveel nieuws te hebben vergaard en voor ons in leesbare vorm aan te leveren.
  Hiermee verzorgen jullie een unieke service die voor zover ik weet één is in zijn soort en daarmee mondiale koploper is!
  Ik wens jullie allemaal een vredig, voorspoedig, gezond 2018 toe.

  Met vriendelijke groeten,

  Theodôr
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier