Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Overlijdensrisico nierpatiŽnten lijkt steeds meer op gemiddelde bevolking

Door Merel Dercksen 

Nierpatiënten lopen een hoger risico op overlijden dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat dat extra risico de afgelopen twee decennia wel kleiner is geworden, zowel voor dialysepatiënten als voor getransplanteerden.

Mensen met nierfalen hebben een veel groter risico op overlijden dan hun leeftijdsgenoten in de algemene bevolking. Dat risico is in de loop van de afgelopen jaren wel gedaald, maar het was niet duidelijk of dat komt doordat het risico voor iedereen is afgenomen, of dat de overlevingskansen van nierpatiënten ook vergeleken met hun leeftijdsgenoten minder slecht zijn geworden.

Amerikaanse onderzoekers hebben het extra risico op overlijden ten opzichte van de algemene bevolking bepaald van bijna 2 miljoen patiënten die tussen 1995 en 2013 behandeld werden vanwege eindstadium nierfalen. Het ging daarbij zowel om volwassenen als kinderen. 

Voor alle leeftijdsgroepen zien de onderzoekers dat het relatieve sterfterisico van nierpatiënten in de onderzochte 18 jaar is afgenomen ten opzichte van leeftijdsgenoten. Het ligt nog altijd hoger, maar de verschillen zijn kleiner geworden. Dat geldt zowel voor dialysepatiënten als voor getransplanteerden. De grootste relatieve verbetering heeft plaatsgevonden bij kinderen in de leeftijdsgroep tot 14 jaar die getransplanteerd zijn. In absolute zin is de verbetering het grootst bij ouderen, maar omdat hun gezonde leeftijdsgenoten ook een hoog sterfterisico hebben, is het relatieve verschil niet zo groot.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-12-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Tony de Ronde, Amsterdam
    29-12-2017 13:49

    Hoewel het verschil in levensverwachting van ons nierpatiŽnten met het gemiddelde kleiner aan het worden is (in de USA), hebben we nog een heel eind te gaan. Een mooie weergave daarvan is te zien op pagina 34 van het meest recente jaarverslag van ERA-EDTA (www.era-edta-reg.org/files/annualreports/pdf/AnnRep2015.pdf).
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier