Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geschakelde organen-op-een-chip geven inzicht nefrotoxiciteit

Door Gerard Kok 

Wetenschappers beginnen steeds meer te werken met 'organen-op-een-chip'. Een orgaan-op-een-chip is een plexiglazen doosje waarin kleine kanaaltjes zitten die belijnd zijn met menselijk orgaanweefsel, ongeveer zo groot als een 9V batterij. Door de kanaaltjes kan bijvoorbeeld bloed stromen, waardoor wetenschappers goed kunnen onderzoeken hoe het weefsel daarop reageert. Amerikaanse onderzoekers hebben recent een 'lever-op-een-chip' en een 'nier-op-een-chip' na elkaar geplaatst, om beter te begrijpen hoe het samenstel tussen beide organen is als het lichaam geconfronteerd wordt met aristolochiazuur, een kankerverwekkende stof.

De belofte van organen-op-een-chip is dat er geen experimenten meer nodig zijn op dieren met één of meer organen die menselijke organen goed nabootsen. Experimenten met één soort orgaan-op-een-chip zijn al gebruikelijk, en wetenschappers werken toe naar een 'mens-op-een-chip', waarbij alle organen van het menselijk lichaam op deze manier gemodelleerd kunnen worden. De 'chip' in orgaan-op-een-chip is overigens dus geen computerchip, en kan niet in een computer worden geprikt.

De Amerikaanse onderzoekers wilden onderzoeken waarom aristolochiazuur zo giftig is voor mensen; het is zowel kankerverwekkend als nefrotoxisch (giftig voor de nieren). De stof komt voor in planten van de pijpbloemfamilie; in Nederland kennen we daarvan alleen de pijpbloem. Vanwege de giftigheid mogen planten uit deze familie niet meer in kruidenmiddelen worden gebruikt.

De giftigheid weerhield de onderzoekers ervan om onderzoek te doen op gezonde proefpersonen, dat zou uiteraard niet ethisch zijn geweest. Daarom weken zij uit naar organen-op-een-chip. Ze plaatsten een nier-op-een-chip na een lever-op-een-chip, en lieten het aristolochiazuur eerst langs het leverweefsel, en daarna langs het nierweefsel stromen. Daaruit bleek dat de lever aristolochiazuur zodanig metaboliseerde, dat het resultaat giftig was voor de nieren. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer in dit type onderzoek dat twee organen-op-een-chip op deze manier zijn gekoppeld.

Dit type onderzoek biedt voordelen ten opzichte van dierproeven, of onderzoeken op proefpersonen, en dus vermoed ik dat we dit type onderzoek veel vaker zullen gaan zien. Volgens de onderzoekers staat het nog in de kinderschoenen, en moet het voorlopig worden beschouwd als een goede aanvulling op andere typen onderzoek.

sterren Gepubliceerd: maandag 11-12-2017
Bron: Journal of Clinical Investigation | Nog geen reacties
Promotie: Magnesium om vaatverkalking te voorkomen

Anique ter Braake promoveert op haar onderzoek naar magnesium en vaatverkalking. Wie de afgelopen jaren een keer naar de Wetenschapsdag is geweest, heeft haar daar waarschijnlijk al eens iets over horen vertellen.

Promotie A.D. ter Braake: maandag 20 april 2020, 14.30 uur
Titel proefschrift: Crystallizing the preventive effects of magnesium on vascular calcification

Promotor: prof. dr. J.G.J. Hoenderop
Copromotor: dr. J.H.F. de Baaij

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

Promotie: Risicofactoren voor verergeren nierschade »

Promotie K. Esmeijer: donderdag 19 maart 2020, 13:45 uur Titel proefschrift: Risk factors of Chronic Kidney Disease Progression: Dutch Cohort studies Promotores: prof.dr. J.W. de Fijter en prof.dr. F.R. Rosendaal Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, Leiden

Promotie: Medicijnspiegel bepalen in droge druppel bloed »

Herman Veenhof evalueert in zijn proefschrift de implementatie van de Dried Blood Spot (DBS) methode om de medicijnspiegels van transplantatiepatiënten te bepalen. Voor zijn evaluatie onderzocht Veenhof de analytische en klinische waarde van de DBS methode, kosten, logistiek, hoe goed patiënten zelf bloed kunnen afnemen en patiënttevredenheid. Daarnaast ontwikkelde Veenhof een app die aan de hand van foto's vertelt of de bloeddruppel op het kaartje van voldoende kwaliteit is.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier