Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Te weinig Belgische risicopatiŽnten ingeŽnt tegen griep

Door Redactie NierNieuws 

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik voor risicopatiënten en mensen die regelmatig met hen in aanraking komen. Uit een inventarisatie blijkt dat de dekkingsgraad onder de doelgroep in België veel lager is dan wat wordt aanbevolen.

Mensen met een verminderde afweer of, onder andere, nierproblemen lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties als zij griep krijgen. Daarom wordt aangeraden dat iedereen die tot de risicogroep behoort zich laat inenten. Datzelfde geldt voor gezonde mensen die veel met risicopatiënten in aanraking komen.

Maar terwijl de WGO en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een vaccinatiegraad van 75% aanraden bij risicopatiënten, scoort België maar een matige 44% bij patiënten met een risico, en zelfs nog lager bij zorgverleners. En hoe jonger, hoe minder doelgroepers er gevaccineerd zijn.

In de campagne die de overheid voert, staan dit jaar de apothekers centraal. Dat vanuit de gedachte dat veel mensen misschien niet zo vaak bij hun (huis)arts komen, maar als ze tot de risicogroepen behoren wel regelmatig langs de apotheek gaan. Apothekers konden zich gratis laten vaccineren en krijgen dan een button met de tekst 'Ik ben gevaccineerd, jij ook?'. Hiermee kunnen zij hun patiënten eraan herinneren en het gesprek erover op gang brengen.

Het griepvaccin bestaat uit stukjes dood virus en werkt ongeveer zes maanden.

sterren Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: diverse | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Merel, Utrecht
    25-10-2017 10:20

    Nog los van hoe gevaarlijk dat zou kunnen zijn: er zijn vaccins waar aluminiumverbindingen in zitten, maar in de griepprik zitten die nou juist net niet. Of kun jij bewijzen dat het erin zit, Carla?

  • Carla, Anna Paulowna
    24-10-2017 15:21

    de griepprik is een gevaarlijk ding: men weet niet watvoor griep eraan komt, men weet wťl dat in dit vaccin Aluminium zit en kwik en formaldehyde. Er wordt dus ook veel troep ingespoten en veel mensen worden daar ziek van. Het heeft helemaal geen voordeel om tegen 'de' griep ingeŽnt te worden !
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier