Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bij eiwit in urine is kip eten net zo goed als pillen slikken

Door Merel Dercksen 

Bron: De Gelderlander

Braziliaanse wetenschappers hebben het effect van een dieet met kip op de eiwituitscheiding in de urine door patiŽnten met diabetes type 2, afgezet tegen het slikken van een bloeddrukverlager. De resultaten blijken vergelijkbaar te zijn.

Uit eerdere, korte, studies was bekend dat het vervangen van rood vlees door kip de eiwituitscheiding bij patiŽnten met nierschade als gevolg van diabetes type 2 vermindert. Ook de verhouding tussen goede en slechte vetten in het bloed verbetert hierdoor. Endocrinologen van het universiteitsziekenhuis in Porto Alegre, BraziliŽ, hebben het effect van een dergelijk dieet op de lange termijn bestudeerd en vergeleken met de resultaten die bereikt worden door het slikken van de bloeddrukverlager enalapril. Enalapril is een veelgebruikt middel om eiwituitscheiding via de nieren te verminderen.

Aan het onderzoek namen 28 patiŽnten deel met diabetes type 2 en microalbuminurie, die een jaar gevolgd werden. Een deel van hen kreeg een dieet voorgeschreven op basis van kip, de anderen aten zoals zij gewend waren maar slikten 10 milligram enalapril per dag. Behalve naar de eiwituitscheiding werd ook gekeken naar indicatoren als bloeddruk en nierfunctie.

De eiwituitscheiding daalde in beide groepen met meer dan 30 procent, dit was na vier maanden duidelijk zichtbaar. In de groep die medicijnen slikte wel sterker dan in de dieetgroep, maar volgens de onderzoekers is het verschil niet significant.

sterren Gepubliceerd: donderdag 18-09-2008
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier