Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bij eiwit in urine is kip eten net zo goed als pillen slikken

Door Merel Dercksen 

Bron: De Gelderlander

Braziliaanse wetenschappers hebben het effect van een dieet met kip op de eiwituitscheiding in de urine door patiŽnten met diabetes type 2, afgezet tegen het slikken van een bloeddrukverlager. De resultaten blijken vergelijkbaar te zijn.

Uit eerdere, korte, studies was bekend dat het vervangen van rood vlees door kip de eiwituitscheiding bij patiŽnten met nierschade als gevolg van diabetes type 2 vermindert. Ook de verhouding tussen goede en slechte vetten in het bloed verbetert hierdoor. Endocrinologen van het universiteitsziekenhuis in Porto Alegre, BraziliŽ, hebben het effect van een dergelijk dieet op de lange termijn bestudeerd en vergeleken met de resultaten die bereikt worden door het slikken van de bloeddrukverlager enalapril. Enalapril is een veelgebruikt middel om eiwituitscheiding via de nieren te verminderen.

Aan het onderzoek namen 28 patiŽnten deel met diabetes type 2 en microalbuminurie, die een jaar gevolgd werden. Een deel van hen kreeg een dieet voorgeschreven op basis van kip, de anderen aten zoals zij gewend waren maar slikten 10 milligram enalapril per dag. Behalve naar de eiwituitscheiding werd ook gekeken naar indicatoren als bloeddruk en nierfunctie.

De eiwituitscheiding daalde in beide groepen met meer dan 30 procent, dit was na vier maanden duidelijk zichtbaar. In de groep die medicijnen slikte wel sterker dan in de dieetgroep, maar volgens de onderzoekers is het verschil niet significant.

sterren Gepubliceerd: donderdag 18-09-2008
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier