Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Chronische nierschade in de huisartsenpraktijk

Wanneer: maandag 30-10-2017

Naar schatting heeft ongeveer een op de acht Nederlanders chronische nierschade (CNS). De meeste patiënten met CNS worden door de huisarts buiten het ziekenhuis behandeld. Deze eerstelijnszorg kan beter. Meer bewustwording onder huisartsen over het belang van CNS als risicofactor voor hart- en vaatziekten en voor eindstadium nierfalen kan daar aan bijdragen. CNS verdient daarom een prominente plek binnen het cardiovasculaire risicomanagement.

Binnen de eerstelijnszorg heeft de huisarts de mogelijkheid om de nierspecialist te raadplegen voor aanvullend advies zonder de patiënt direct te moeten verwijzen. Dit overleg vindt vaak plaats via telefoon of e-mail, maar dat heeft meerdere beperkingen. Daarom ontwikkelden de afdelingen Eerstelijnsgeneeskunde en Nefrologie van het Radboudumc een e-consultatieplatform, telenefrologie, als alternatieve overlegmethode.

Het platform heeft potentiële voordelen: tijdsefficiëntie, gebruik onafhankelijk van elkaar op een zelf gekozen moment, digitale verslaglegging van het overleg in het dossier van de patiënt en veilige dataoverdracht. Telenefrologie en e-consultatie in het algemeen zouden een grotere plaats moeten hebben in de dagelijkse praktijk, vindt promovendus Vincent van Gelder. De techniek biedt een toegankelijke manier voor de huisarts om de expertise van de specialist te benutten en past bij de visie om laagdrempelige zorg dichtbij de patiënt te bieden.

Promotie V.A. van Gelder: maandag 30 oktober 2017, 12:30 uur
Titel proefschrift: Chronic kidney disease management in primary care

Promotores: prof. dr. W.J.J. van Assendelft en prof. dr. J.F.M. Wetzels
Co-promotores: dr. N.D. Scherpbier-de Haan en dr. W.J.C. de Grauw

Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

sterren Gepubliceerd: maandag 23-10-2017
Bron: Radboud Universiteit | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier