Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Prijs voor Albertien van Eerde tijdens congres ERA-EDTA

Door Redactie NierNieuws 

Klinisch geneticus Albertien van Eerde ontving zaterdag 3 juni de Stanley Shaldon Award voor jonge onderzoekers. Deze prijs van de Era-Edta2017 (European Renal Association/European Dialysis and Transplant Association) bestaat onder meer uit een bedrag van 10.000 euro. De jury roemt Van Eerde om haar streven genetisch onderzoek vast deel uit te laten maken van de nefrologische praktijk. Dat maakt het mogelijk de zorg voor nierpatiënten verder te verbeteren.

De ERA EDTA schrijft over Van Eerde dat zij in het UMC Utrecht 'patiëntenzorg van topniveau combineert met translationeel nefro-genetisch onderzoek'. Hiermee toont de jury haar waardering voor de wijze waarop Van Eerde research naar erfelijke nierziekten verbindt aan de zorg voor jonge en volwassen nierpatiënten. Albertien van Eerde is dan ook de drijvende kracht achter het Expertisecentrum voor erfelijke en aangeboren nier en urinewegaandoeningen, verbonden aan het UMC Utrecht. Dit expertisecentrum is dit jaar erkend door het Europese netwerk voor zeldzame nierziekten, ERKNet. Hierin komt de kennis en ervaring van 38 centra van kinder- en volwassenennefrologie uit 12 Europese lidstaten samen. Het delen van al die expertise maakt het mogelijk om de zorg te verbeteren voor meer dan 40.0000 patiënten met zeldzame nierziekten.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het 54ste Europese congres van de ERA EDTA in Madrid. Daar gaf Van Eerde ook een voordracht met als titel Nefrologie outside the box: waarom u in de dagelijkse praktijk aan genetica moet denken. Eerder ontving zij twee grote beurzen van de Nierstichting en een van het NutsOhra Fonds. Haar onderzoek is gericht op het verbeteren van de diagnostiek van nierziekten met een onbekende oorzaak door de toepassing van genetische testen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 07-06-2017
Bron: UMC Utrecht | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier