Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Twee kunstnieren niet beter voor fosfaatspiegel

Door Merel Dercksen 

Voor hemodialysepatiënten met een normaal gewicht maakt het niet uit of je een of twee kunstnieren tegelijkertijd inzet: de hoeveelheid fosfaat die met de behandeling te verwijderen valt, blijft gelijk. Twee filters is dus geen oplossing voor de soms grote hoeveelheid fosfaatbinders die patiënten moeten gebruiken.

Als er niet ingegrepen wordt hebben dialysepatiënten te veel fosfaat in hun bloed. Hemodialyse verwijdert deze stof wel, maar onvoldoende. Daarom dienen patiënten er met eten rekening mee te houden, en bij dat eten ook nog fosfaatbinders te gebruiken. Een groep Canadese onderzoekers probeert of er wellicht iets aan de dialyse te veranderen is wat geen ondoenlijke situatie voor de patiënt oplevert en wel voor lagere fosfaatwaarden in het bloed zorgt.

Bij te zware dialysepatiënten hebben ze dit eerder ook onderzocht en bij deze patiënten leek het er toen op dat als hun dialyse inadequaat was, het voor de verwijdering van fosfaat kon helpen om parallel aan elkaar twee kunstnieren tegelijkertijd te gebruiken. Datzelfde hebben de onderzoekers nu geprobeerd bij een meer gemiddelde groep hemodialysepatiënten. De 32 deelnemers hadden structureel een te hoge fosfaatspiegel en gebruikten een vaste dosis fosfaatbinders.

De deelnemers werden drie weken behandeld met een high flux dialyzer (bloedflow minimaal 350 ml/min, dialysaatflow 800 ml/min), of drie weken met twee van deze kunstnieren met dezelfde flow, parallel geschakeld. Daarna wisselden de groepen, zodat alle deelnemers drie weken met een enkele en drie weken met een dubbele kunstnier waren behandeld.

Na afloop komen de onderzoekers tot de conclusie dat het niet veel uitmaakt of er nou een of twee kunstnieren gebruikt worden. De totale verwijderde hoeveelheid fosfaat verandert niet, en voor de bloedspiegels voorafgaand aan de dialyse maakt het ook geen verschil. De te verwijderen hoeveelheid lijkt meer samen te hangen met hoe het lichaam omgaat met opgeslagen fosfaat en het aanvullen van de hoeveelheid in het bloed vanuit elders in het lichaam opgeslagen voorraden, dan met het oppervlak van het dialysefilter.

sterren Gepubliceerd: donderdag 01-06-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier