Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Fabriceren dialyseapparatuur is goede business'

Door Jeroen van Setten 

Makers van medische apparatuur zoals dialysemachines, halen de hoogste winsten in de zorg. In relatieve cijfers zijn de financiële dienstverleners en de farmaceuten winnaar. Dat stelt bureau Gupta Strategist in een onderzoek naar winst, macht en regulering in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het bureau analyseerde de jaarverslagen over 2015 binnen alle deelsectoren van de zorg, inclusief die van toeleveranciers zoals ICT-bedrijven, farmaceutische bedrijven en financiële dienstverleners. 

Van de 80 miljard euro die aan zorg wordt uitgegeven,  is volgens Gupta 7 miljard euro nettowinst. Dat is 430 euro per Nederlander. Daarvan komt niet minder dan 1,8 miljard euro terecht bij fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zorginstellingen hielden 1,5 miljard over en farmaceutische bedrijven 1 miljard. 1,1 miljard euro ging naar de zorgprofessionals. 

Bij financiële dienstverleners in de zorg ligt het winstpercentage tussen de 25 en de 30 procent. Bij de zorgprofessionals is dat 10 à 20 procent. Gupta doet in het rapport geen uitspraken over de redelijkheid van de winsten maar noemt het rapport wel 'Ezeltje strek je' en vindt dat het reguleren van winst maatschappelijk wenselijk kan zijn. Wel vindt het bureau dat op dit moment de mate van winstregulering niet correspondeert met de machtsposities in de zorg. De regulering is volgens Gupta nu juist het zwaarst op de minst machtige deelsectoren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-03-2017
Bron: Gupta rapport Ezeltje Strek Je | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier