Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Syrische vluchtelingen in Turkije verkopen hun organen'

Door Jeroen van Setten 

In Turkije bloeit volgens onderzoek van het Duitse ARD-programma FAKT een rijke illegale handel in menselijke organen. De donoren zijn steeds vaker vluchtelingen uit Syrië die aan geld proberen te komen door een nier of een deel van hun lever te verkopen.

Kopers zijn goed betalende patiënten uit het Westen of uit Saoedi-Arabië. De organen worden via internet, vooral op Facebook, aangeboden. Duitse verslaggevers deden zich voor als potentiële kopers en kregen onder meer voor 30.000 euro een nier aangeboden. De donoren krijgen volgens FAKT tussen de 6 en 11-duizend euro voor hun orgaan.

De handel in organen is volgens FAKT een gevolg van de precaire situatie van veel vluchtelingen in Turkije. Volgens de organisatie 'Pro Asyl' leven veel Syriërs in de Turkse vluchtelingenkampen onder erbarmelijke omstandigheden. En dat terwijl de Europese Unie tussen de 700 en 900 miljoen euro voor de huisvesting en verzorging van Syrische vluchtelingen aan Turkije heeft betaald, stelt Karl Kopp van 'Pro Asyl'. Dat geld komt volgens hem echter nooit bij de vluchtelingen terecht. 

De volledige logistiek achter de orgaanhandel heeft het Duitse programma niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk vinden er operaties plaats in de oostelijke Anatolische stad Malatya. Maar er zijn ook geruchten dat er in particuliere woningen zou worden getransplanteerd. Volgens FAKT verkopen de vluchtelingen vooral hun organen in de hoop met het 'verdiende' geld door te kunnen reizen naar West Europa. Volgens Karl Kopp van 'Pro Asyl' is de illegale handel in organen van vluchtelingen in ieder geval een nieuw fenomeen dat hij nog niet eerder is tegengekomen.

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-02-2017
Bron: ARD | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Louis Ekas, Hulshorst
    23-02-2017 11:57

    Een citaat uit dit artikel: "De handel in organen is volgens FAKT een gevolg van de precaire situatie van veel vluchtelingen in Turkije". Dit is echter niet meer dan een secundair gevolg. Deze ontwikkeling zou zich niet voordoen indien er voldoende nieren beschikbaar zouden zijn. Het tekort daaraan is en blijft de primaire oorzaak. Symptomen als deze zijn het gevolg van een (deels) falend systeem.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier