Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Niergiftig cadmium in oorbellen en tatoeage-inkt

Door Merel Dercksen 

Twee waarschuwingen voor cadmium de afgelopen dagen: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit behoedt ons voor nierschade.

Cadmium is een zwaar metaal, dat zeer schadelijke effecten kan hebben. Behalve dat het carcinogeen is (kanker kan veroorzaken) en de vruchtbaarheid kan aantasten, is het ook schadelijk voor de nieren. Cadmium mag niet toegepast worden in producten voor menselijke consumptie. Maar helaas duikt het nog wel eens op in non-food-producten van waaruit het toch opgenomen kan worden in het lichaam.

Gevaarlijke oorbellen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen dagen voor twee van deze producten gewaarschuwd. Het eerste betreft een type oorbel. Deze oorbel bevat te veel cadmium, dat via het oor in het lichaam terecht kan komen. Het gaat om de oorbel french hook (hanger met steen), artikelcode W3329 van het merk Lilly&June en MKM, die in 2016 in Nederland verkocht is bij drogisterijen en bijouteriewinkels. De NVWA raadt aan om de oorbellen niet meer te dragen, maar om deze terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan hun geld terug.

Tatoeage-inkt met cadmium
Behalve de waarschuwing voor de oorbel, deed de NVWA er ook een uitgaan voor tatoeage-inkten. Uit onderzoek naar enkele tientallen zwarte inkten die in Nederland gebruikt worden, blijkt dat er met een flink aantal wat mis is. Daarbij gaat het in de ernstigste gevallen om inkten van buiten de EU die tatoeëerders zelf importeren. Behalve dat sommige inkten te veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) blijken te bevatten of niet steriel zijn, heeft de NVWA ook gevaarlijk hoge concentraties zware metalen aangetroffen.

In drie van de onderzochte inkten zat te veel cadmium. Van alle drie heeft de NVWA de verkoop verboden. Behalve cadmium, trof de NVWA in sommige van de onderzochte inkten ook veel te veel arsenicum aan, dat eveneens schadelijk is voor de nieren.

sterren Gepubliceerd: maandag 20-02-2017
Bron: NVWA | Nog geen reacties
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier