Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De Opvatting van Paul Erkens

Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst.

Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen. Toen ik nog in Vught op kamers woonde dialyseerde ik op zeker moment 3 maal per week. Door te weinig energie werd voor mezelf zorgen op den duur onmogelijk, temeer omdat elke praktische handeling veel meer tijd en inzet kost als je blind bent. Nu ben ik 45 en inmiddels ook getrouwd.

Ik dialyseer tegenwoordig thuis en in de nacht. Die intensieve dialyses hebben me veel goeds gebracht. Sinds 2009 redden we ons daar prima mee en ik leer overdag voortdurend vaardigheden om weer zelfstandiger te zijn. Door minder afvalstoffen in mijn bloed en een zachtere onttrekking van vocht, is het weer mogelijk geworden een gelijkwaardiger leven te leiden met mijn vrouw. Ik doe weer boodschappen met gebruik van mijn blindegeleidestok, ik kook weer, en kan min of meer in mijn helft van het huishouden voorzien.

De dialysemachine thuis heeft echter een aanraakscherm, dat ik als blinde niet zelf kan bedienen. Mijn vrouw doet daarom elke avond en ochtend wat ik zelf niet kan: het scherm bedienen, de steriele aansluitingen verzorgen, bloedniveau’s van de machine instellen, gazen wisselen tijdens afdrukken en verder alles waarvoor je moet kunnen zien. Wel prik ik altijd mijn eigen shunt aan. Onze dag is ’s avonds om negen uur afgelopen, omdat we dan de dialyse gaan voorbereiden. Ondanks al haar steun klaagt ze nooit, terwijl deze omstandigheden elke dag véél van haar vragen.

Maar wat nu als mijn vrouw een tijdje zonder mij op vakantie wil om, niet gehinderd door alle dialyseperikelen, haar accu weer op te kunnen laden? Onder het huidige beleid loop ik daarmee vast. Dat voorziet namelijk nog niet in tijdelijke assistentie bij nachtdialyse. Bij afwezigheid van mijn vrouw betekent dat: terug naar dialyses overdag. In mijn situatie ga ik daarmee in dialyse-uren omlaag, van 60 bij intensieve nachtelijke THD naar 12 tot hooguit 15 per week in het geval van de 'standaard' (centrum-)hemodialyse.

Omdat ik tijdens een periode gedwongen was terug te gaan naar een 'normaal' dialyseschema van 3 x per week kort dialyseren tijdens een gezamenlijke vakantie, heb ik de nadelen daarvan aan den lijve ondervonden. Die plotselinge grote verandering geeft mijn lijf zo’n opdoffer dat ik me na 3 dagen erg ziek ga voelen, omdat de nierfunctieondersteuning van de machine plotseling drastisch wordt verminderd, terwijl het lichaam geen tijd krijgt om zich aan te passen. Het voelt dan of je opnieuw nierpatiënt wordt. Ik kan niet voor een ander spreken, maar in mijn situatie komt daar dan in ieder geval mijn visuele handicap nog bij. Desondanks moet ik gedurende de afwezigheid van mijn vrouw wel alle praktische zaken zelf blijven doen.

Mijn vrouw kan me tijdens haar afwezigheid natuurlijk niet helpen, waardoor ik door lichamelijk onwel voelen afhankelijk raak van de zorg van anderen. In de praktijk betekent dit dat er door de versnipperde zorg behoorlijk wat moet gebeuren om de hulp die ik nodig heb, op de rails te krijgen. Zouden de nachtelijke dialyses echter doorgang vinden, dan kan mijn vrouw met een gerust hart gaan opladen op vakantie. Ik red me dan wel.

Ik ben vanwege mijn dubbelhandicap niet het standaard voorbeeld. In essentie echter ben ik niet de enige die voor deze uitdaging staat. Ook een nachtpatiënt wiens partner bijvoorbeeld plotseling wegvalt, is per direct aangewezen op kort dialyseren overdag. Men voelt zich erg ziek, terwijl het leven gewoon door moet, zonder aanpassingstijd voor lijf en omstandigheden.

Ik wil me daarom graag sterk maken voor een vorm van respijtzorg voor thuishemodialysepatiënten. Dat zou mijns inziens idealiter inhouden dat:

 1. Patiënten van wie de partner definitief wegvalt, aanspraak zouden kunnen maken op een regeling waarbij de partner gedurende 3 tot 6 weken vervangen kan worden door een gediplomeerd dialyseverpleegkundige, zodat de patiënt de gelegenheid heeft om zich aan de veranderde situatie aan te passen.  
 2. De partner van een thuishemodialysepatiënt, die elke week zijn/haar vrijwillige diensten geeft, enkele weken per jaar recht heeft op afstand nemen, zodat men de zorg vol kan blijven houden. Als de partner immers opgeeft, wordt de zorg voor de patiënt nadien een stuk duurder.

Ik ben me er terdege van bewust dat er het nodige gedaan zal moeten worden om dit praktisch, financieel en juridisch op poten te zetten. De verpleegkundigen die ik echter tot op heden gesproken heb vertellen mij dat er in hun gelederen bij sommigen zeker animo voor is om te voorzien in hun aandeel van de behandeling.

Wie weet wat hiervoor gedaan moet worden om dit via de juiste wijze op de aangewezen zorgagenda’s te krijgen? In die zin is dit een brede oproep voor allen die in de zorg voor nierpatiënten betrokken zijn, of zich daarbij betrokken voelen om respijtzorg voor thuishemodialysepatiënten te realiseren. Alle meedenken en medewerking is zeer welkom.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-02-2017 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Helma Keijzers, Tilburg
  13-02-2017 10:58

  Hallo Paul en andere lezers.
  Ik snap je probleem als geen ander (ik ken jou en ben zelf moeder-mee-dialyserende-in nood).
  Mijn idee is, dat er een soort invalploeg wordt gemaakt, waar mensen zoals ik, die maar af en toe nodig zijn als de partners niet kunnen assisteren, worden gevraagd.
  Ik zou het geen probleem vinden om een week inval te doen, of losse dagen. Dat kost hoogstens reisgeld en bovendien houdt het mijn "tools"scherp!
  Misschien eens aan Dianet voorleggen?

 • Robert Haasjes, Vleuten
  07-02-2017 19:35

  Volgens mij is de mogelijkjeid er wel. Als ervaringsdeskundige (CAPD en gehandicapt (kan dus niet zelf opbouwen en aansluiten) mijn antwoord. Gezien mijn situatie (niet zelf redzaam) heb ik een pgb aangevraagd en gekregen voor dialyse support. Ik kan daarmee inhuren wie ik wil. Op reguliere basis mijn partner maar kan ook een andere professional zijn.

 • Janneke Bresser-Keijzers, EINDHOVEN
  07-02-2017 12:57

  Het lijkt me zeker een belangrijk punt! Partners van dialysepatienten zijn vaak nog gezond en staan midden in het leven. Zoals mijn man. Gelukkig heeft mijn moeder als '2e partner' de thuisdialyse-opleiding mee gevolgd, en ik ben dus in de luxe positie dat zij bij mij in huis komt als mijn man eens een weekje alleen weggaat of voor zijn werk op reis moet. Ik besef dat ik in een zeer luxe positie verkeer, dat kan niet bij iedereen.

 • T Vogels, EINDHOVEN
  07-02-2017 07:31

  Ik hoop dat dit initiatief de steun krijgt om uitgewerkt te worden want de positie van de thuissituatie verdient dit.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier