Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

ADR: zachte feiten en harde meningen

Door Redactie NierNieuws 

Redactioneel

Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

De voorstanders van een systeemwijziging stellen dat de overheid geen gehoor geeft aan 'de cijfers'. Maar de vraag is of er in deze kwestie wel cijfers bestaan die een voorspellende werking hebben. Om op de meest zuivere manier te onderzoeken of een ander systeem voor donorregistratie het aantal feitelijke donoren zou verhogen, zou namelijk een vergelijking moeten worden gemaakt waarbij alle overige variabelen gelijk zijn. Twee landen met exact dezelfde infrastructuur, hetzelfde soort mensen, opleidingen, gewoonten, familierelaties en welvaartsniveau. Iedereen begrijpt dat dat niet haalbaar is, maar toch gebeurt vergelijken volop.  

Veel tegenstanders stellen dat 'hun lichaam niet van de overheid is'. En daarnaast hebben we, en ook dat staat los van de cijfers, in ons land te maken met een groepering die de overtuiging heeft dat orgaandonatie bij overlijden niet zou moeten mogen 'omdat hersendood een verzinsel is'. Door deze tweedeling verscherpen de standpunten zich naar het lijkt steeds meer. Je zou het radicalisering kunnen noemen. Aan de ene uiterste zijde de notoire tegenstanders van donatie bij overlijden, op de andere vleugel de voorstanders van een systeem waarbij juist iedereen automatisch donor is. 

Masterplan orgaandonatie
De overheid sprak zich een aantal jaren geleden via het democratische proces uit voor een implementatie van het zogenaamde Masterplan orgaandonatie waarbij één aspect niet werd geïmplementeerd. Dat aspect, het geen-bezwaarsysteem, zou er volgens de ADR-voorvechters debet aan zijn dat Nederland nu achterloopt op het gebied van orgaandonatie. Dat zou kunnen, maar vanwege de onvergelijkbaarheid van de situatie in diverse landen is het helaas onbewijsbaar dat Nederland in dat geval een soort Spanje zou zijn waar driemaal zoveel donoren per miljoen inwoners worden geteld. Of Wales waar sprake is van een toename van het aantal donoren na invoering van een vergelijkbaar systeem.

Toch zou het absoluut geen kwaad kunnen als Nederland zou kiezen voor een ADR-systeem. Al was het maar omdat de huidige situatie voor mensen die een orgaan nodig hebben uiterst onbevredigend en frustrerend is. En omdat uit enquêtes blijkt dat een groot deel van de mensen wel zou willen doneren, maar niet uit eigen beweging tot registratie overgaat. Of ADR in Nederland echt een positieve bijdrage levert aan het aantal donoren is dan natuurlijk toch nog afwachten, misschien antwoorden velen bijvoorbeeld sociaal wenselijk bij enquêtes, maar niet geschoten is altijd mis. Het woord is straks nog aan de Eerste Kamer. Laten we hopen dat ze kiezen voor een wijziging, maar daarvoor hoeven ze niet te kijken naar andere landen of naar zogenaamd harde cijfers, ze moeten gewoon hun gezonde verstand gebruiken.

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-01-2017 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Bart, Urmond
  19-01-2017 13:12

  België kent het ADR systeem al heel lang.
  Dat de wegen daar slecht zijn, daar grappen we al jaren over...Maar serieus...
  Zo veel anders is daar de infrastructuur toch niet?
  Ik was toch altijd wel in de overtuiging dat we België wel redelijk met Nederland zouden kunnen vergelijken.

 • T. Vogels, Eindhoven
  18-01-2017 08:36

  Ik wil ook graag buiten de discussie blijven over medische factoren die al uitgebreid besproken zijn en felle voor-en-tegenstanders kent. Wel denk ik ook dat jarenlang het "succes" van levende donatie de invoering van het geen- bezwaar / ADR systeem heeft gefrustreerd. Voor mij is onbegrijpelijk dat we als maatschappij leunen op gezonde mensen die doneren. Dat is op zichzelf uiteraard een schitterend geschenk maar een geschikt postmortaal orgaan is dat zeker ook! Bovendien is de huidige praktijk toch dat in veel gevallen IC artsen, verpleegkundigen en/of andere betrokken medewerkers die enorm lastige vraag rechtstreeks hebben moeten stellen op het meest beladen moment. Dit systeem kan daarin wat belasting wegnemen en verdient m.i. alleen daarom al een kans. In de kluwen van statistieken denk ik vanuit de praktijk verder dat een goede vergelijking tussen levende donatie en de postmortale lijst steeds lastiger wordt omdat de groep levende donaties uiteraard een enorme preselectie kent in geschiktheid. Logisch redenerend maakt dat de kans van slagen inderdaad minder. Sommigen leggen dat uit als fors significant. Ik ben uit de grond van mijn (hulpverleners-)hart blij voor die patiënten die door allerlei omstandigheden buiten henzelf toevallig geen donor hebben kunnen vinden... en toch via de postmortale lijst een goed werkende nier hebben mogen krijgen. En uitermate dankbaar voor hen die dit mogelijk maakten.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier