Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Groningen: Informatie-avond ADPKD en tolvaptan

Wanneer: donderdag 16-02-2017

Op 16 februari 2017 organiseert het UMCG een informatieavond voor patiënten met cystenieren die wonen in de regio Noord-Oost Nederland. Uiteraard zijn partners en andere naasten ook welkom.

Directe aanleiding: per 1 februari 2017 is tolvaptan goedgekeurd is om per recept voor te schrijven. Voor het eerst is er een medicijn dat gebruikt kan worden door patiënten met cystenieren om nierfunctieachteruitgang te vertragen. Weliswaar is het geen ‘wondergeneesmiddel’, maar mogelijk wel een begin om ADPKD behandelbaar te maken.

Programma

  • 19.00 Ontvangst
  • 19.30 Laatste resultaten met tolvaptan - drs. Lianne Messchendorp
  • 19.50 Wie komt in aanmerking voor behandeling? - dr. Esther Meijer
  • 20.10 Pauze
  • 20.25 Behandeling van pijn bij patiënten met cystenieren - dr. Niek Casteleijn
  • 20.45 Hoe gaat de toekomst eruitzien? - prof. Ron Gansevoort
  • 21.05 Tijd voor algemene vragen
  • 21.30 Hapje en drankje

Wie de avond wil bijwonen kan zich aanmelden per mail naar r.l.kadijk@umcg.nl. Vermeld aub met hoeveel personen u wilt komen. U kunt via dit mailadres ook een kopie van de voordrachten opvragen als u niet in de gelegenheid bent zelf de bijeenkomst te bezoeken.

Informatie-avond ADPKD en tolvaptan: donderdag 16 februari 2017; 19:30 – 21:30 uur

Locatie: Blauwe Zaal van het UMCG (volg de interne bewegwijzering: Bijeenkomst ADPKD patiënten), Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen

sterren Gepubliceerd: maandag 16-01-2017
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier