Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitsers gaan uitgebreid onderzoek doen naar cystennieren

Door Merel Dercksen 

De Duitse Forschungsgemeinschaft (DFG) heeft zes nieuwe universitaire klinische onderzoeksgroepen ingesteld, waarvan een zich uitsluitend gaat bezighouden met cystennieren.

De organisatie heeft sinds 2001 41 klinische onderzoeksgroepen opgezet. Dit gebeurt altijd in samenwerking met de universiteit waaraan de groep verbonden wordt. De DFG betaalt de ene helft, de universiteit de andere. Deze is ook verplicht een hoogleraar aan te stellen die de onderzoeken leidt. Een van de nieuwste aanstellingen is die van dr. Michael Köttgen aan de universiteit van Freiburg, die zich met zijn medewerkers uitsluitend bezig zal houden met cystennieren.

Uit recent onderzoek is gebleken, dat een verstoorde cellulaire signaaloverdracht een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van erfelijke nieraandoeningen die met cysten, met vocht gevulde holtes, gepaard gaan. Dit aanknopingspunt zal in Freiburg als uitgangspunt genomen worden om zowel onderzoek naar de oorzaak van cystennieren te doen, als te proberen een behandeling te vinden.

sterren Gepubliceerd: zondag 14-09-2008
Bron: Deutsche Forschungsgemeinschaft | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier